In schimb, ingerate, ele circula prin tractul digestiv si usureaza digestia alimentelor. Cu toate acestea, adevaratele lor calitati raman neexploatate.
Pentru a beneficia in intregime de proprietatile acestor seminte este necesar sa fie „gatite", prajite sau macinate. Semintele de pepene verde contin fibre necesare pentru o digestie eficienta si pentru prevenirea aparitiei inflamatiilor la nivelul intregului organism.
Ele sunt foarte bogate in citrulina, un compus organic cu proprietati antioxidante. Acesta are calitatea de a dilata vasele sanguine si astfel reprezinta un real sprijin in tratamentul aterosclerozei, hipertensiunii arteriale si al anginei pectorale.
La inceputul secolului trecut, un grup de oameni de stiinta americani a explicat faptul ca semintele de pepene verde sunt eficiente in tratamentul bolilor de rinichi si al infectiilor tractului urinar, fapt demonstrat ulterior de numeroase studii stiintifice.
Potrivit cercetatorilor, ceaiul de seminte de pepene verde este un diuretic excelent si se recomanda pacientilor care au nevoie sa elimine nisipul si pietrele (calculii) prezente la nivelul rinichilor si al tractului urinar.
Terapeutii recomanda urmatoarea reteta: Se zdrobesc si se macina 4 linguri de seminte de pepene verde proaspete. Se fierb semintele in 2 litri de apa timp de 15 minute, apoi preparatul poate fi consumat. Acest ceai va ajunge pe o durata de doua zile si este recomandat sa fie baut in doze egale. In acelasi timp insa nu trebuie sa fie consumat mai mult de doua zile consecutive.
De aceea, se va face o pauza de doua zile intre primele doua si urmatoarele doua zile de tratament, potrivit revistei Magazin. Se va repeta aceasta procedura timp de cateva saptamani, urmand aceleasi instructiuni. (In cazul in care nu ati pastrat cateva seminte de la pepenii din vara trecuta, se pot cumpara de la plafar sau de la magazinele de profil.)