Românii cu credite bancare în franci elvețieni, loviți de aprecierea puternică a cursului franc-leu din ultimii ani și neprotejați în niciun de legislația românească, spun că este rușinos și dezonorant ce au făcut parlamentarii prin votul de ieri.
Semnatarii scrisorii sunt revoltați că legea privind pensiile speciale a fost dezbătută şi votată într-un timp foarte scurt, în timp ce legea privind conversia creditelor zace într-un sertar din birourile comisiilor parlamentului de o perioadă de 5 luni.
Gradul de suportabilitate a societăţii civile a atins un prag-limită, mai spun autorii mesajului, care consideră că actuala clasă politică nu îi reprezintă pe români şi nu urmăreşte propăşirea interesului naţional şi bunăstarea societăţii civile.
Este inacceptabil ca pensionarii din România să fie cei mai afectați de sărăcie și Parlamentul țării să-și acorde pensii de lux, se arată în mesaj. În aceste condiții, "românul îşi pierde încrederea în privinţa viitorului pe care-l poate avea în această ţară".
Parlamentarii Puterii au votat marți, 16 iunie, pensii speciale pentru aleși, în valoare de până la 4.400 lei lunar, pe lângă pensiile normale pe care le vor primi din fondul asigurărilor sociale.
Scrisoarea românilor cu credite în franci elvețieni către parlamentari:
"Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (G.C.C.C.), parte a societaţii civile având peste 24.000 de membri, ia act cu stupoare şi tristă dezamăgire de faptul că majoritatea parlamentarilor, votaţi de cetăţenii acestei ţări pentru a iniţia, dezbate şi reglementa din punct de vedere legislativ activităţile şi viaţa în general a societăţii civile, în folosul acesteia şi a interesului naţional, a votat astăzi, un proiect legislativ prin care clasa politică va beneficia de pensii speciale, fiind astfel mai presus decât noi, ceilalţi cetăţeni ai României, fără a ţine cont de principiul contributivităţii.
Menţionăm că, începând cu jumătatea lunii ianuarie, am depus la Parlamentul României şi la Guvernul României un proiect de lege privind conversia creditelor din valuta în moneda naţională, susţinut de o petiţie online care numără peste 29.000 de semnături şi petiţie scrisă având peste 34.000 de semnatari.
Considerăm că este inacceptabil şi impardonabil faptul că zeci de mii de cetăţeni sunt în prag de a-şi pierde casele ipotecate, că nu mai au resurse financiare pentru a-şi întreţine familiile, iar legea privind conversia creditelor zace într-un sertar din birourile comisiilor parlamentului de o perioadă de 5 luni, dar legea privind pensiile speciale a fost dezbătută şi votată într-un timp foarte scurt.
Suntem atenţi la faptele de corupţie, urmăririle penale şi activităţile ilicite săvârşite de o bună parte a politicienilor noştrii, membri ai Parlamentului şi Guvernului României, toate aceste fapte inducându-ne ideea că aceasta clasă politică nu ne reprezintă şi nu urmăreşte propăşirea interesului naţional şi bunăstarea societăţii civile.
Atragem atenţia că gradul de suportabilitate a societăţii civile a ajuns la un nivel maxim şi vom lua atitudine împotriva oricăror derapaje de la parcursul normal al tuturor instituţiilor statului, mai ales a Parlamentului României, care prin aceste legi crează discriminare, uitând de responsabilităţile asumate la momentul votului pentru ocuparea unui loc în această instituţie. Aducem la cunoştinţa membrilor parlamentului că nu s-au evidenţiat prin fapte eroice, nu s-au sacrificat pentru unitatea naţională şi nu au niciun motiv care să-i determine să adopte o astfel de lege. Nu sunt cu nimic mai presus decât părinţii noştrii care au muncit ani de zile pentru o pensie mizeră, contribuind în mod corect şi cinstit la bugetul asigurarilor sociale şi la bugetul de stat în general, din care s-a înfruptat o bună parte din deputaţi, senatori şi membri ai guvernului.
Considerăm că este ruşinos şi dezonorant să acorzi un vot pozitiv unei astfel de legi, mai ales în contextul în care România este penultima ţară din Europa din punct de vedere al gradului de sărăcie, iar pensionarii fiind cei mai afectaţi. Datorită acestor fapte, românul îşi pierde încrederea în privinţa viitorului pe care-l poate avea în această ţară, considerând că la conducerea acesteia sunt oameni care nu au demnitate şi responsabilitate".