”Perspectiva unui vaccin care să îndeplinească toate criteriile de siguranță, calitate și eficacitate reprezintă cea mai bună perspectivă de ieșire din perioada pandemiei. Atunci când vom reuși să asigurăm un nivel de imunizare colectivă prin vaccinare de 60-70%, cât este estimat în momentul de față de către experți, putem asigura deja începutul sfârșitului pandemiei. Dacă până acum am asistat neputincioși la evoluția pandemiei și ne-am preocupat de sănătatea noastră, cred că apariția unui vaccin aprobat de toate agențiile de reglementare de la nivel internațional va reuși să ne confere un control asupra stării noastre de sănătate și ne putem reveni la normalitate.
Strategia de vaccinare din România este perfect compatibilă cu toate recomandările Uniunii Europene, ale Organizației Mondiale a Sănătății și ale Centrului European de control a bolilor. Fiecare țară și-a dezvoltat propria strategie care să se plieze pe condițiile demografice și epidemiologice și facilitățile de stocare și distribuție.
Avem datoria să derulăm o campanie de comunicare cât se poate de transparentă și onestă ca fiecare persoană în parte să aibă toate informațiile necesare atunci când va opta pentru a se vaccina sau nu. În momentul de față, încrederea publică în vaccinare reprezintă elementul esențial care va sta la baza succesului în vaccinare. Cred că prin acțiuni coerente, care vor fi comunicate periodic pe măsură ce noi îndeplinim activități, vom contribui la baza încrederii populației în vaccinarea covid 19. Vaccinul este în curs de elaborare a avizului pentru punere pe piață de Agenția Europeană a Medicamenului.
Trebuie să știm că vaccinarea este voluntară și nu este obligatorie. În România se vor folosi doar vaccinuri autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului.
Ne bucură să avem perspectiva unui vaccin în viitorul apropiat.
În ceea ce privește strategia de vaccinare sunt rezumate câteva principii generale: etapele campaniei de vaccinare și prioritizarea grupelor. Prima etapă destinată tuturor lucrătorilor din sistemul de stat și privat. Persoanelor cu risc să dezvolte forme severe, persoanele peste 65 de ani și cele cunoscute cu boli cronice indiferent de vârstă. Ultima etapă va fi adresată populației generale”, a explicat Valeriu Gheorghiță.