Obligativitatea de a purta mască în magazine, anunţată pe 13 iulie, marchează cea mai recentă etapă în procesul lent de acceptare în Marea Britanie a beneficiilor purtării măştilor faciale în scopul prevenirii transmiterii COVID-19.
Marea Britanie raportează în continuare un număr mare de infecții COVID-19, fiind pe al treilea loc în Europa și al zecelea în întreaga lume, cu 298.731 de cazuri confirmate cu noul coronavirus, potrivit datelor centralizate de corona.help. Din păcate, UK a rămas și în topul negativ al deceselor de COVID din lume, fiind pe primul loc în Europa și pe al treilea în lume, cu 45.639 de morți până vineri. În ultimele 24 de ore, de joi până vineri, au fost raportate 769 cazuri confirmate și 53 de decese.
Toți comercianții au primit notificări de două săptămâni în legătură cu obligativitatea purtării măștii.
Noile reguli destinate să limiteze răspândirea coronavirusului au intrat în vigoare vineri, întrucât acoperirea feței este acum obligatorie în băncile engleze, oficiile poștale, huburile de transport închise și centrele comerciale, scrie Reuters, potrivit Agerpres.
Și clienții care vor doar să cumpere de mâncare trebuie să poarte și o mască.
Totuși, în anumite spații, precum pub-uri, restaurante, săli de sport și saloane, unde există alte măsuri de precauție, nu este impusă purtarea măștii, potrivit CNN.
Copiii sub 11 ani și persoanele cu dizabilități sau cu alte afecțiuni nu trebuie să respecte cerința.
În urma deciziei autorităților britanice de a impune purtarea obligatorie a măștilor de protecție în magazine și alte spații comerciale, părerile oamenilor sunt împărțite, relatează Reuters.
„Nu-mi plac, dar dacă protejează oamenii, atunci trebuie să le foloseşti”, a declarat Michael James, un pensionar, care purta o mască de culoare neagră.
„Nu înţeleg de ce nu am fost obligat să port ieri una şi sunt obligat astăzi. Care este diferenţa între aceste două zile? Dar, da, dacă se reduce numărul, fac orice”.
Unii comercianţi, printre care supermarketuri şi lanţuri de cafenele, au spus că susţin aceste reglementări şi le vor cere clienţilor să le pună în aplicare, dar nu este datoria personalului lor să le impună.
Reglementările au fost adoptate după ce numărul deceselor şi al noilor cazuri a scăzut, guvernul încurajându-i pe britanici să revină la muncă.
Întrebat cum ar trebui implementat ordinul, premierul Boris Johnson a spus: „Ar trebui să ne bazăm pe imensa doză de bun simţ a poporului britanic... Oamenii înţeleg rostul măştilor în spaţii închise”. Johnson a purtat o mască neagră în timpul unei vizite, vineri, la un centru medical din Londra.
Cei care nu vor respecta noua regulă și nu poartă o mască vor ajunge să scoată din buzunar până la 100 de lire sterline (127 de dolari americani), potrivit CNN.
Cumpărătorii care refuză purtarea măştii pot fi amendaţi de poliţie, dar Federaţia poliţiştilor din Anglia şi Ţara Galilor, care reprezintă ofiţerii din cadrul forţelor de ordine, au spus că aplicarea legii ar trebui să fie ultima soluţie.
„Am fost la supermarket în această dimineaţă. Uni oameni purtau măşti, iar alţii nu purtau măşti. Eu am purtat”, a spus și Helen Curran, o fostă profesoară.
Autorităţile britanice au susţinut iniţial că nu există dovezi întemeiate potrivit cărora măştile ajută la stoparea transmiterii virusului, dar această opinie a fost gradual schimbată, mai întâi prin solicitarea de a purta măşti în mijloacele de transport în comun, iar acum în magazine.