Această zi specială, stabilită oficial prin lege în 1990, marchează Unirea Transilvaniei cu România, un eveniment de o importanță istorică majoră care a avut loc la Alba Iulia în anul 1918.
La 1 decembrie 1918, într-o atmosferă încărcată de dorința de libertate și unitate națională, a avut loc Marea Adunare de la Alba Iulia. Adunarea Naţională a Românilor s-a întrunit în acea zi memorabilă, iar rezultatul deliberărilor a fost Hotărârea de unire necondiționată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act istoric a fost precedat de deciziile similare ale organelor reprezentative ale Basarabiei și Bucovinei în luna martie și, respectiv, noiembrie 1918.
La 1 decembrie 1918, Transilvania, Crișana și Maramureșul s-au unit cu România, într-un gest de solidaritate și aspirații comune pentru un viitor comun. Cu toate acestea, este important de menționat că unirea a fost realizată cu respectarea principiilor democratice și a autonomiei locale, asigurând egalitate între naționalități și religii.
„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei și astfel unirea acestei provincii românești cu țara mamă este pentru toate veacurile decisă”, a declarat atunci Gheorghe Pop de Băsești, președintele Marii Adunări, marcând astfel solemnitatea și importanța momentului.
Astăzi, pe 1 Decembrie, sărbătorim nu doar un eveniment istoric, ci și spiritul de unitate și patriotism care au stat la baza realizării acestui act de mare importanță. Este o ocazie de a reflecta asupra trecutului nostru, de a onora eroii și liderii care au contribuit la această uniune și de a consolida angajamentul nostru față de valorile fundamentale ale democrației, diversității și libertății.
Programul ceremoniei militare de la București
Parada militară de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, marchează 105 ani de la Marea Unire, iar peste 2.400 de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP, dar și soldați străini defilează în Capitală, împreună cu peste 150 de mijloace tehnice, în timp ce câteva zeci de aeronave vor survola orașul.
În premieră la această paradă vom vedea tancurile franceze Leclerc din Grupul de Luptă NATO condus de Franța în România, noile elicoptere Black Hawk ale SMURD, dar și alte blindate de luptă, sisteme de rachete și mai multe tipuri de avioane F-16.
Începând cu ora 9.00, va avea loc o ceremonie militară și religioasă de depunere a coroanelor de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I în memoria eroilor români care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă, pentru împlinirea idealurilor naționale.
De al ora 11:00 se va desfășura parada militară în Piața Arcului de Triumf din București la care vor participa 2.400 de militarti și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor.
După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piața Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziționale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14.00.
Evenimentele din București se înceie vineri, 1 decembrie, de la ora 19.00, cu retragerea cu torțe a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.