”Nu Jandarmeria dezinformează. E adevărat că informațiile pot veni trunchiate. Mi-aș dori ca purtătorul de cuvant, Militaru, să aibă posibilitatea să lucreze ca înainte. Orice eveniment se pregătește și de dinainte, din punct de vedere mediatic, nu doar după. Veneam de la început cu precizări. De la un timp încoace purtătorii de cuvânt au voie numai să răspundă la ceea ce se întâmplă”, a declarat Gavrilă Pop.
Faptul că s-au adus special militari tineri, din teritoriu, este o informație greșită, ”exagerată”, spune Pop.
”Jandarmeria nu mai are tineri jandarmi sub aspectul unor militari care vin din provincie. Este o structură specializată. Când într-o zonă există evenimente deosebite, structurile mai mici din teritoriu vin. Jandarmeria mobilă. Sunt structuri specializate de ordine publică, profesionalizate, mobile, care la nevoie se aduc în orice zonă a țării. Nu s-au adus acum, la București, în mod deosebit”, a precizat acesta.
Cel puţin 440 de persoane - atât protestatari, cât şi jandarmi -, au fost rănite la mitingul Diasporei din data de 10 august, după ce Jandarmeria a folosit în repetate rânduri gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. De altfel, echipajele SMURD au refuzat să mai intre în zonă, din cauza aerului irespirabil.
La 10 august, circa 110.000 de oameni şi-au strigat disperarea în stradă, în faţa Executivului, deşi premierul României, Viorica Dăncilă, se afla în concediu.
În acea seară, în jurul orei 23:00, Jandarmeria a primit ordin să evacueze Piaţa în forţă, iar la nivelul Poliției Capitalei s-a dat alertă COD ROŞU gradul IV. Din acel moment, lucrurile au degenerat şi protestul a devenit unul de o violenţă fără precedent. Într-un mesaj transmis târziu în noapte, preşedintele Klaus Iohannis a condamnat "ferm" intervenţia brutală a Jandarmeriei şi a cerut ministrului de Interne să dea "urgent" explicaţii.