Principalele declarații ale șefului statului:
Datele relevă că începând cu 20 noiembrie la nivel național se observă o tendință de scădere a infecțiilor. Acest lucru se reflectă atât în numărul de infecții săptămânale și în media zilnică. (..) Se se vede foarte clar cum, de câteva zile bune, am ajuns pe un palier și tendința este de scădere.
În acest context de carantină și lockdown, vreau să fie foarte clar: nu există nici o intenție să promovez o carantină la nivel național după alegerile parlamentare din 6 decembrie.
Sunt politicieni fără scrupule care încearcă să se promoveze cu știri de tip senzațional. Deci lockdown nu se întâmplă.
Intrebări din partea presei
Vă veți vaccina public?
K. Iohannis: Da, dacă se crede că asta dă încredere. Eu sunt pentru vaccinare.
Au apărut imagini din spitalele depășite de situație. Pacienți internați pe holuri, dorm pe tărgi. Când are de gând statul român ca aceștia să fie transferai în străinătate?
K. Iohannis: (...) Facem toate eforturile să creștem capacitatea. Imaginile la care vă referiți – mi s-a relatat că au fost din zona de primire a pacienților. E foarte adevărat că suntem la limită. De aceea e foarte important să ne ferim de virus, pentru a nu avea prea mulți pacienți în spitale.
De ce nu se carantinează Bucureștiul?
K. Iohannis: Decizia de carantinare nu e ușoară, fiindcă impactează viața tuturor locuitorilor. Exact din acest motiv am solicitat INSP o metodologie clară pentru carantinare. E un sistem de puncte pentru diferite criterii și în final se face o sumă, iar carantinarea se poate lua în calcul local când punctajul devine foarte mare. Am întrebat azi unde stăm și pentru București încă nu s-a ajuns, din fericire, la un număr de puncte care să aducă carantinarea.
Ce strategie aveți pentru ca în carantină să se poată vota?
K. Iohannis: E foarte bine să știe lumea că alegerile se organizează inclusiv în localitățile carantinate. Nu vor exista îngrădiri. Secțiile de vot vor fi pregătite foarte bine, cu respectarea măsurilor de protecție, dar neam asigurat ca fiecare român care dorește să voteze să o poată face în siguranță. Secțiile de vot au primit instrucțiuni precise.
Când va fi ședința CSAT pentru vaccinare? Campania va avea succes, având în vedere scepticii?
K. Iohannis: S-a decis ca strategia de vaccinare să fie discutată și aprobată în ședința de guvern de vineri, iar săptămâna viitoare să fie luată în discuție în CSAT probabil miercuri. După ce se aprobă strategia în guvern, ea va fi făcută publică. O perioadă, MS va explica strategia, voi mai face și eu niște referiri, conferințe de presă.
Ați avut o întâlnire la Vila Lac cu PNL. Care este raționamentul pentru care le-ați transmis că nu vor mai fi restricții noi, indiferent de numărul de infectări?
K. Iohannis: Nu obișnuiesc să povestesc ce s-a povestit, dar cred că e legitimă curiozitatea dvs. În acest moment nu există intenția de a declara starea de urgență și de a institui carantină generală. După cum vedem pe grafic, măsurile în vigoare au dus la reducerea numărului de infecții. În aceste condiții, experții sunt de părere că în perioada următoare nu e nevoie de noi restricții. Dar trebuie să fim precauții, nu se vor lua înapoi restricțiile, numărul de infectări e în continuare foarte mare, ATI-urile sunt aproape pline, numărul de decese e foarte mare. Deci nu putem vorbi de o relaxare, e puțin probabil ca până la finalul lui decembrie să se renunțe la restricții. Evoluția se analizează de specialiști, mai ales de INSP, și cel puțin o dată pe săptămână se emit recomandări noi.
Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, într-o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19. La ședință au participat prim-ministrul României, Ludovic Orban, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
Întânirea vine în contextul în care, în ultimele 24 de ore, în România au fost raportate alte 9.739 de cazuri de COVID-19, în urma a 35.575 de teste. Bilanțul a ajuns la 440.344, conform datelor transmise miercuri de Grupul de Comunicare Strategică. În ultima zi s-au înregistrat alte 168 de decese, iar la terapie intensivă sunt internați 1.205 pacienți.