Instanța din Italia a discutat luni dacă Alina Bica va rămâne în arest până la extrădarea în România. Fosta șefă DIICOT a ajuns în fața instanței, unde și-a spus punctul său de vedere cu privire la aducerea în țară pentru executarea condamnării la 4 ani de închisoare în dosarul lui Ovidiu Tender.
Instanța din Peninsulă avea la dispoziție 48 de ore pentru a discuta sub ce măsură așteaptă fosta șefă a DIICOT procesul privind extrădarea în România, termen care a expirat chiar luni, 13 iulie.
Judecătorii italieni aveau trei posibilități: prelungirea arestului preventiv, eliberarea pe cauțiune sau consemnarea la domiciliu.
Și omul de afaceri Ion Bene va rămâne după gratii până la extrădarea sa în țară, potrivit deciziei luate de instanța italiană.
Alina Bica și Ioan Bene au fost prinși de polițiștii italieni vineri, în aceeași zonă. Anunțul a fost făcut vineri seară de Poliția Română. După decizia instanței italiene, cei doi urmează să fie aduși în țară.
Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, este urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizarea infactorilor în dosarul , și Ioan Bene este de asemenea condamnat în România și urmărit internațional.
Fosta șefă a DIICOT Alina Bica a fost condamnată definitiv, pe 27 noiembrie 2019, la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Alina Bica, fugară din România, a fost dată în urmărire internațională pentru executarea pedepsei, conform procedurii.
Alina Bica a fugit inițial în Costa Rica, ea fiind în libertate din decembrie 2018, după ce instanţa supremă a suspendat executarea pedepselor, ca urmare a admiterii în principiu a contestaţiei în anulare, după decizia Curţii Constituţionale privind compunerea nelegală a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Omul de afaceri Ion Bene, urmarit internațional și el cu mandat de arestare, a fost condamnat la 6 ani și 2 luni pentru fals în înscrisuri și uz de fals, evaziune fiscală. Ioan Bene a fost dat în urmărire după ce s-a sustras încarcerării în urma condamnării în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, la data de 31 ianuarie 2018. Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Bene la 3 ani şi 8 luni închisoare şi trebuia să fie încarcerat la Penitenciarul Gherla. A doua sentință a primit-o în 30 octombrie 2019. Tribunaul Bucureşti l-a condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. Ioan Bene a condus mai multe firme care au derulat proiecte cu Consiliul Judeţean Cluj, printre care cel de construire a noii piste de 3.500 de metri a Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj. Acesta avea în derulare şi proiecte imobiliare, este şi cumpărătorul fostului hotel ”Continental” din centrul municipiului Cluj-Napoca, pe care voia să îl reabiliteze.