Informația apare într-o Notă de informare privind rezultatul verificărilor suplimentare efectuate de Corpul de control al prim-ministrului în legătură cu situația copiilor transferați cu afecțiuni grave de la Spitalul de Pediatrie Pitești la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Maria Sklodowska Curie", remisă miercuri de către Guvern.
Potrivit notei, o echipă a Corpului de control a inițiat, din 16 februarie, o acțiune de documentare, în principal, la Ministerul Sănătății, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcția de Sănătate Publică Argeș, Spitalul "Maria Curie" și Spitalul de Pediatrie Pitești, în legătură cu modul în care acestea au acționat în cazul copiilor transferați cu afecțiuni grave la Spitalul "Maria Curie", precum și în legătură cu modul de gestionare de către instituțiile sanitare implicate a infecțiilor nosocomiale. Acțiunea de documentare vizează perioada 1 februarie 2016 — 13 mai 2016.
Corpul de control al prim-ministrului a constatat că, în perioada 18 ianuarie — 11 februarie, la spitalele de pe raza județului Argeș au fost internați 16 copii (din care 13 cu patologie digestivă) cărora le-au fost stabilite la internare următoarele diagnostice: "boală diareică acută", "gastroenterocolită acută", "sindrom dispeptic", "sindrom febril rinofaringită acută", "pneumonie cu sindrom obstructiv' și "rotavirus confirmat". Mare parte dintre copiii internați în această perioadă la spitalele de pe raza județului Argeș și, ulterior, la Spitalul "Maria Curie" și la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș" au prezentat în antecedente multiple internări pentru patologie digestivă și respiratorie, precum și anemie carențială și rahitism, fapt ce denotă o imunitate scăzută a organismului acestor copii, se arată în nota Corpului de control.
Corpul de control al premierului a mai constatat că, în perioada 17 octombrie 2013 — 3 februarie 2016, în baza contractelor încheiate cu Ministerul Sănătății, societatea Polisano SRL a livrat către direcțiile de sănătate publică din țară un număr total de 940.995 doze de vaccin hexavalent, din care 11.800 doze vaccin HEXACIMA în ambalaj slovac, 20.042 doze vaccin HEXACIMA în ambalaj bulgăresc și 107.300 doze vaccin HEXAXIM, destinat pieței din Kazahstan.
Corpul de control remarcă faptul că, deși Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a comunicat Ministerului Sănătății faptul că vaccinul HEXAXIM, destinat pieței din Kazahstan, este un "medicament neautorizat de punere pe piață", care deține numai o opinie științifică pozitivă din partea Agenției Europene pentru Medicamente, firma Polisano SRL a fost autorizată să distribuie 107.300 doze x 0,5 ml din vaccinul HEXAXIM, cu mai multe obligații, scrie Agerpres.
De asemenea, Corpul de control precizează că s-a adresat, pe 7 martie 2016, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a efectua verificări privind situația reală a stocurilor de vaccinuri existente la nivelul Direcțiilor județene de sănătate publică, a spitalelor și a cabinetelor medicale individuale, dar și calitatea vaccinurilor administrate sau aflate asupra celor abilitați să pună în aplicare programul de imunizare a copiilor. Printr-o adresă din 23 martie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a comunicat Corpului de control al prim-ministrului faptul că sesizarea "(...) a fost trimisă Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, pentru a fi avută în vedere la soluționarea dosarului nr. 202/P/2016".
"Având în vedere că, urmare a verificărilor privind stocul dozelor de vaccinuri la două cabinete medicale, s-au constatat diferențe între cantitățile raportate de către aceste cabinete Direcției de Sănătate Publică Argeș și cele existente fizic în stoc, există posibilitatea ca și în alte cazuri, între situațiile raportate Direcțiilor județene de sănătate publică și situația faptică a vaccinurilor aflate asupra medicilor de familie, să fie diferențe privind starea vaccinurilor și cantitățile existente, iar situațiile existente la nivelul Direcțiilor județene de sănătate publică să nu corespundă realității", mai spune Corpul de control al premierului, făcând referire și la "lipsa unei proceduri a activității de manipulare a vaccinurilor".
Pe de altă parte, Corpul de control al premierului mai spune că Spitalul Județean de Urgență Pitești a efectuat în perioada 2013 — februarie 2016 achiziții de dezinfectanți în principal de la societățile Hexi Pharma CO SRL și Rebemedical S.RL. De la societatea Hexi Pharma CO SRL s-au făcut achiziții de 789.793,04 lei, iar de la Rebemedical SRL, de 701.031,84 lei.
Având în vedere toate aspectele sesizate, Corpul de control al premierului a dispus mai multe măsuri, cu termene de aplicare, între care se numără procedurarea activității de manipulare a vaccinurilor de către Ministerul Sănătății prin direcțiile specializate (termen 15 iunie) și numirea, în cadrul Spitalului de Pediatrie Pitești, a unei persoane responsabile cu raportarea bolilor transmisibile către Direcția de Sănătate Publică a Județului Argeș (termen 15 iunie).
De asemenea, Corpul de control al prim-ministrului a dispus întocmirea, la nivelul Direcției de Sănătate Publică Argeș, a planului anual de activitate al Compartimentului de control unități sanitare și servicii de sănătate și efectuarea, în mod repetat, a unor acțiuni de control la spitalele de pe raza județului Argeș (termen 15 iunie/ permanent), dar și asigurarea de către Spitalul de Pediatrie Pitești a mediilor de cultură selective, a reactivilor necesari și efectuarea permanentă a testelor rapide pentru stabilirea precoce a diagnosticului etiologic în bolile diareice acute (permanent).
Totodată, s-a dispus transmiterea documentelor preluate în legătură cu achiziționarea de vaccinuri de către Ministerul Sănătății în cadrul Programului național de imunizare pentru perioada 2013 — 2015, dar și transmiterea documentelor preluate în legătură cu achiziția de dezinfectanți de către Spitalul "Maria Curie", Spitalul de Pediatrie Pitești și Spitalul Județean de Urgență Pitești către Corpul de control al prim-ministrului (termen 15 iunie).
Corpul de control al premierului mai precizează că, pentru implementarea măsurilor pe care le-a propus, a decis transmiterea la Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică Argeș și la Spitalul de Pediatrie Pitești a Notei de informare privind rezultatul verificărilor suplimentare efectuate în acest caz.