„Artiştii şi sportivii ruşi nu ar trebui să fie obligaţi să plătească preţul războiului din Ucraina, este de părere unul dintre cei mai mari balerini născuţi în URSS”, notează publicaţia britanică The Guardian, citată de agerpres.ro.
În același timp, este profund mișcat de atrocitățile care au loc în aceste zile în Ucraina.
Vorbind din casa lui din New York, Barîșnikov a menționat că fiecare rus celebru trebuie să facă acum o alegere.
„Este decizia individuală a fiecărui artist dacă alege să se exprime sau nu. În ceea ce mă priveşte, îl voi cita pe Sanctitatea Sa Papa Francisc: Războiul este o nebunie! Opriţi-vă, vă rog! Uitaţi-vă la această cruzime!. Pentru mine este clar cui sunt adresate aceste cuvinte. În termeni simpli, Rusia s-a întors deja în vremea lui Stalin. Artele sunt victime colaterale...”, a mai declarat marele balerin pentru The Guardian.
Barîşnikov a mai spus că se teme că în curând Rusia va face imposibil orice viitor pozitiv pentru tinerii săi.
"În acest moment există un Rubicon pe care Rusia trebuie să-l traverseze. Fie va găsi o modalitate de a pune capăt acestui conflict actual şi de a trăi într-o societate globală deschisă, fie va fi împinsă înapoi fără nicio speranţă de redresare", a declarat artistul, vorbind din casa sa din New York.
Revenind la tinerii din Rusia, Barîșnikov face o paralelă între aceștia și personajul scriitorului de succes Trigorin din piesa lui Cehov - Pescărușul, nemulțumit de viața sa, cu acel „sentiment din spatele vremurilor în legătură cu știința și lumea modernă”.
„Se simte ca un biet țăran bătrân care ajunge la gară doar pentru a-și vedea trenul ieșind. Aleargă să-l prindă, dar știe că, orice ar face, trenul se va îndepărta din ce în ce mai tare. Rusia este periculos de aproape de scenariul acestui țăran sărac și sunt sigur că există milioane de ruși, în special tineri, care ar prefera să fie în acel tren”, a mai spus celebrul artist.
Mihail Barîşnikov, cel mai important balerin din anii 1970 şi 1980, nu este în favoarea impunerii de sancţiuni grele colegilor artişti sau vedetelor sportive.
"Un schimb deschis în arte este întotdeauna un lucru bun", este de părere Barîşnikov. "Nu cred că este corect să punem greutatea deciziilor politice ale unei ţări pe spatele artiştilor, sau al sportivilor, care ar putea avea membri de familie vulnerabili în ţara lor de origine. Pentru persoanele aflate în aceste poziţii expuse, a fi neutru este o declaraţie puternică. Şi dacă vreţi să fiu precis, Daniil Medvedev ar trebui să joace la Wimbledon", subliniază faimosul balerin.
Luna aceasta, dirijorul Valeri Gherghiev şi soprana Anna Netrebko s-au numărat printre cei care au pierdut locuri de muncă prestigioase în Occident din cauza legăturilor cu regimul lui Vladimir Putin.
Săptămâna trecută, ministrul britanic al sportului, Nigel Huddleston, a declarat că guvernul britanic va avea nevoie de asigurări că orice sportivi care intră în Marea Britanie "nu sunt susţinători ai lui Vladimir Putin".
Mihail Barîşnikov, de 74 de ani, s-a născut la Riga, în Letonia, şi a fugit din URSS în Canada în 1974 - vrea să îmbunătăţească înţelegerea oamenilor despre Rusia. El s-a alăturat altor artişti proeminenţi care critică Kremlinul la crearea "True Russia", o campanie GoFundMe care să promoveze o mai bună înţelegere asupra culturii ruse şi să strângă bani pentru a ajuta refugiaţii, scrie The Guardian. La campanie participă, printre alţii, scriitorul rus Boris Akunin şi economistul rus de renume Serghei Guriev.