Diferența între cifrele anunțate de INSP la o diferența de numai câtebva ore pare să fi stat în cifra la care s-a făcut raportarea. Astfel, conform datelor oficiale de la Statistică, la 1 ianuarie 2020, populația rezidentă din București, adică cea care chiar locuiește în limitele administrativ teritoriale ale Capitalei, era de 1,83 milioane de locuitori. Raportat la această cifră, incidența cazurilor COVID-19 pe ultimele 14 zile este de 3,11 la mia de locuitori, adică peste limita de 3/1000 care ar impune carantinarea orașului, scrie HotNews.ro.
În schimb, Guvernul se raportează la populația după domiciliu, respectiv de 2,1 milioane de persoane.
Potrivit datelor de la INS și INSP pentru București:
- POPULAȚIA DUPĂ DOMICILIU (1.01.2020): 2.151.665 persoane / INSP: 2,65 cazuri COVID-19 la mia de locuitori
- POPULAȚIA REZIDENTĂ (1.01.2020): 1.831.447 persoane / INSP: 3,11 cazuri COVID-19 la mia de locutori.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Situație alarmantă în Capitală! Bucureștiul a depășit pragul psihologic de 3 la mia de locuitori, prag de la care legea prevede posibilitatea instituirii carantinei. Cel puțin așa o arată rezultatele unui raport dat astăzi publicității de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Cu doar câteva zile în urmă, premierul Ludovic Orban afirma, la finalul unei vizite efectuate la Direcția de Sănătate Publică, că dacă în Bucureşti coeficientul infectărilor cu noul coronavirus va depăşi pragul de 3 la mia de locuitori, şcolile vor trece în regim online.
Potrivit raportului INSP, în săptămâna 5-11 octombrie, 35.4% din totalul cazurilor de coronavirus s-au înregistrat în București, Iași, Bacău, Timiș și Cluj.
De parcă asta nu ar fi tot, Capitala se află pe prima poziție și atunci când vine vorba despre decesele asociate COVID-19. Astfel, 27.6% din totalul deceselor au fost înregistrate în București, Prahova, Alba, Arad și Olt.
În plus, în 31 județe și Municipiul București se înregistrează o rată de incidență cumulată de peste 100/100.000 locuitori.
Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, din raportul INSP, observăm că 1 din 29 din totalul cazurilor a fost înregistrat în rândul personalului medical.
În ceea ce privește vârsta persoanelor infectate, care au căzut ulterior infectării pradă virusului din China, raportul relevă că 81.6% din totalul deceselor au fost la persoane de peste 60 ani, iar 60.1% din decese au fost la bărbați.
Totodată, 95.4% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată, mai arată sursa citată.
Documentul integral poate fi consultat AICI: