"Va funcţiona la nivelul IGPR şi, în acelaşi timp, la nivelul Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti şi inspectoratelor judeţene de poliţie. Această structură se va ocupa exclusiv de căutarea persoanelor dispărute. Intenţionăm să atragem specialişti, intenţionăm să încadrăm poliţişti cu specializări din alte zone decât Academia de Poliţie, şi aici mă refer la psihologi. (...) Am alocat resurse financiare şi funcţii suplimentare pentru constituirea acestei structuri", a afirmat Despescu, citat de HotNews, la Parlament, unde a participat la şedinţa Comisiei de anchetă privind situaţia copiilor dispăruţi, comisie înfiinţată în martie.
Potrivit datelor transmise de către Poliția Română organizației Salvați Copiii, în perioada 30 aprilie 2019 – 20 mai 2020, au fost înregistrate 6.475 de sesizări privind minori care au dispărut de acasă. Dintre aceștia, 192 au vârste până la 10 ani, 1.623 - între 10-14 ani şi 4.660 mai mari de 14 ani. Cele mai multe dispariții au fost înregistrate în București, Constanța Iași și Bistrița-Năsăud.
În aceeași perioadă, 6.742 de minori au fost găsiți.
Conform reprezentanților Salvați Copiii, în ultimii 5 ani numărul sesizărilor privind dispariția unor copii aproape s-a dublat.
La acest moment, peste 70 de copii figurează pe site-ul Poliţiei Române ca fiind dispăruţi, în vreme ce numărul adulților depășește 1.000, mai arată sursa citată.
În prezent, cel mai mediatizat caz de dispariție rămas încă neelucidat chiar dacă a trecut mai bine de un an de la producerea acestuia este cel al dispriției Alexandrei Macesanu și al Luizei Melencu, caz ce face obiectul deja-celebrului dosar "Caracal". În acest dosar, Gheorge Dincă este acuzat de viol și omor calificat.