”Felicitări pentru realizarea acestui tronson constructorilor, companiei, ministerului. V-ați mobilizat exemplar și acest lucru îmi arată că se poate. Este evident că infrastructura din România a arămas mult în urmă. Nu vreau să detaliez de ce s-a rămas în urmă, cred ca sunt oameni care știu ca nu s-a prea vrut să se dezvolte infrastructura. Această paradigmă s-a schimbat. Acum se vrea. Vă rog să înțelegeți bine de ce sunt eu aici astăzi. Nu am venit pentru festivisme, ci pentru a da semnalul că trebuie să lucrăm mai repede și trebuie să avansăm cu lucrările de infrastructură. Este un punct intermediar pentru că mai avem foarte, foare mult de lucru în România.
Vă amintiți poate că acum câteva luni de zile, împreună cu Guvernul Orban.. planul de relansare al economiei. Un punct din acel plan este infrastructura mare. Aici am eu așteptări mari de la Guvern și de la constructori să facem pași importanți. Avem nevoie de finanțare, dar iată că fondurile europene sunt pregătite. Aceste proiecte de infrastructură mare vor fi imboldul cu care economia României se va relansa semnificativ. Prezența mea aici vreau să arate că mă interesează și voi rămâne conectat la aceste proecte. Nu este doar o dorință polilită de campanie, este o necesitate de bază”, a spus Klaus Iohannis.
”Mă bucur să fiu prezent azi aici. Ideea Autostrăzii Transilvania s-a născut în jurul anului 2002 și mă bucur să văd că un tronson prinde viață. În curând, Târgu Mureș va putea ajunge la Borș pe autostradă și, de asemene, pe noi ne interesează în egală măsură ca și frații noștri din Moldova și din Basarabia să ajungă la infrastructura de transport european pe profil de autostradă.
De asta acordăm o atenție deosebită și tronsoanelor Târgu Mureș - Târgu Neamț, care se află sub contract pentru realizarea studiului de fezabilitate. De asemenea, pe tronsonul Târgu Neamț - Iași - Ungheni de Basarabia suntem în curs de licitație pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. Obiectivele noastre sunt foarte clare, investițiile în infrastructură reprezintă prioritatea zero”, a spus premierul Ludovic Orban.
Circulația rutieră pe tronsonul Iernut-Chețani, parte din Autostrada Transilvania (A3), s-a deschis vineri, 18 septembrie. Astfel, șoferii vor putea folosi aproape 18 noi kilometri de șosea de mare viteză.
Tronsonul de 17,9 kilometri din Iernut-Chețani este realizat de asocierea Astaldi-Max Boegl. Constructorul a așternut în totalitate asfaltul, a finalizat nodul rutier Iernut și marcajele rutiere, conform Asociației Pro Infrastructura. Lucrările au început în anul 2016, iar valoarea contractului se ridică la 437,6 milioane de lei, fără TVA.