"Raportul obișnuim să îl facem de două ori pe an pentru a evalua lucrurile din politică. Nu e comandat de cineva. Am dorit să vedem, după ce lucrurile s-au liniștit puțin în politică românească, mai multe: cum se raportează românii la partidele politice, în general, cum le percep și dacă au existat anumite regrupări de forțe. Surprizele nu sunt unele foarte mari", a declarat sociologul.
O primă concluzie a studiului, punctează Cristian Andrei, este faptul că scena politică se diversifică și nu mai există doar cei doi poli PSD - PNL.
"Victor Ponta a rămas peste 40%. El a avut norocul unei ieșiri aproape fericite din scenă. Vizavi de Traian Băsescu, și asta se vede și în scorul pe care Mișcarea Populară îl înregistrează astăzi, mai mare decât de obicei, 7,5%, Traian Băsescu a ajuns undeva la 26% încredere. El, în perioadele proaste, era undeva, în sondajele noastre, la 15-18%. Astăzi a crescut. Urmărind bazinul lui Traian Băsescu, al Mișcării Populare, am observat că alegătorii sunt, mai degrabă, alegătorii clasici ai lui Traian Băsescu: un public mediu. El și-a reactivat votanții care stăteau deoparte din cauza Elenei Udrea, din cauza faptului că el nu mai activa. Sunt oameni care s-au dat lângă PNL sau Klaus Iohannis imediat după alegeri, pentru că atunci scena politică s-a polarizat. Scena se diversifică, nu mai avem cei doi poli PSD - PNL", a detaliat Cristian Andrei.
În acest context, sociologul atrage atenția asupra configurației politice care se prefigurează:
"Riscăm să vedem un Traian Băsescu și un Călin Popescu Tăriceanu stând și zâmbind în fața PNL și PSD peste un an, atunci când trebuie făcute coaliții. Acum avem, conform sondajului, dacă ignorăm PRM, următoarea configurație: un PSD, PNL destul de apropiate și trei partide mici".
Potrivit acestuia, datele sondajului arată o lipsă de proiect, iar scorul PSD, care se situează în continuare la 34%, relevă un electorat care nu reacționează la temele străzii.
"Cu excepția lui Traian Băsescu, care a preluat putin din fostul electorat PP-DD, PRM antisistem, nu există niciun vector politic care să preia voturile de acolo. PRM a rămas un brand. Când îl pui în listă, oamenii se duc către ei în ciuda dispariției domnului Vadim Tudor. Este o lipsă de proiect. Călin Popescu Tăriceanu, în momentul de față, a rămas singurul om care mai critică la Traian Băsescu. A stat, în ultimii ani de zile, pe 22%. Această creștere e naturală pe o strategie de repoziționare, din ultimele luni de zile. Victor Ponta, la fel, a stat pe un 40 - 42 %. Acum a avut ocazia să iasă puțin din scenă, să i se șteargă un pic lucrurile negative, dar mai e un lucru important: PSD are un electorat care e mai puțin sensibil la ce s-a întâmplat la București și asta se vede în scorul PSD, care e în continuare la 34%, unde se afla și în primăvară. Este vorba de un electorat care nu reacționează la temele Bucureștiului, străzii. Este motivul pentru care Victor Ponta rămâne acolo. Nu a fost afectat în raport cu sondajele noastre anterioare", a detaliat sociologul.
În ceea ce privește rezultatele pe București, explică Cristian Andrei, acestea indică o situație aparte:
"De șapte ani de zile, Bucureștiul caută alte soluții fie că vorbim de candidați independenți, fie că e vorba de forțe politice alternative. Anul trecut, situația era aproape identică în timp ce Mircea Diaconu, Monica Macovei și Călin Popescu Tăriceanu cumulau exact ca și cum: 20, 20 și ceva la sută, nepermițându-le partidelor mari să treacă de un anumit nivel".
Sociologul subliniază faptul că "s-a ieșit din polarizarea de anul trecut", iar cetățenii încep să caute alte variante de vot.
"Nu o să mai vedeți PNL și PSD la 40% decât foarte rar. Alegatorii caută alte variante de vot. Este o situație care se complică. Lucrurile se diversifică și nu vom avea un sistem bipolar anul viitor, în Parlament, vom avea aceiași oameni de tipul Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu care vor fi la masa negocierilor pentru că, fără ei, nu se vor putea forma majorități", a adăugat Cristian Andrei.
Referindu-se și la PNL, Cristian Andrei a punctat că liberalii sunt foarte dependenți, din păcate, de președintele Klaus Iohannis.
"Practic, în momentul de față, scena politică se poate polariza pro și contra Klaus Iohannis. Este locul de unde se vor genera eventuale proiecte de succes împotriva președintelui. Oamenii se vor duce către partide, dacă acestea au lideri. În momentul de față, din păcate, PNL e dependent mult de Klaus Iohannis și o știu și ei; PSD nu are un lider, l-a avut pe Victor Ponta și, din ce văd în sondaj, s-ar putea să fie în continuare legat de imaginea lui. Are un altfel de electorat, de aceea nu s-au erodat sub 34%. Cu toate acestea, partidele astea depind de lideri, nu pot funcționa ca atare", a explicat sociologul.
Sondaj: 51% dintre români cred că este nevoie de partide noi. Ce încredere au românii în Iohannis