Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva. Medicii de urgenţă din Iaşi se aşteaptă ca şi în acest an să trateze credincioşi din toată ţara veniţi să se închine la Cuvioasa Parascheva. ‘’Mai mulţi pelerini au ajuns la spital cu pusee hipertensive, iar un pacient a necesitat terapie de urgenţă după o criză epileptică. În 2014, o femeie de 61 de ani cu probleme cardiace şi-a pierdut viaţa în timp ce stătea la coadă la moaşte, ira înn 2013, o altă pacientă de 55 de ani din Ploieşti nu a mai putut fi resuscitată. Au fost multe cazuri înn care pelerinii au ajuns la spital cu diverse probleme de sănătate’’, spune Tudor Ciuhodaru, medic de urgenţă, citat de Adevărul.
Cele mai frecvente afecţiuni cu care se ajunge la spital sunt cele cardiovasculare, respiratorii sau nneuropsihice determinate sau agravate de ffrig, oboseală, alimentaţie necorespunzătoare sau boli preexistente.
Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva. Pentru a preveni problemele medicale, specialiştii recomandă să se respecte 7 reguli simple cu privire la îmbrăcăminte alimentaţie, medicaţia şi modalităţi de reacţie atunci când apare o urgenţă.
1. Pentru că noaptea temperaturile se pot apropia de zero grade, este bine să aveţi haine mai groase şi să evitaţi imobilizarea prelungită. Nu este recomandat să vă încălziţi consumând alcool.
2. Mâncaţi măcar o gustare cu cel puţin câteva ore înainte de a vă aşeza la coada de la mitropolie. Aşteptarea se poate prelungi, iar hipoglicemiile şi stările lipotimice pot deveni probleme redutabile în condiţii de aglomeraţie.
3. Nu-i lăsaţi neînsoţiţi pe cei cu probleme de ordin psihologic sau psihiatric pentru a evita acutizarea afecţiunilor de bază.
4. Nu întrerupeţi tratamentul pentru bolile pe care le aveţi, precum si cele cardiace sau metabolice, doar pentru a putea participa la pelerinaj, pentru a nu le agrava sau complica evoluţia.
5. În cazul apariţiei oricărei simptomatologii mergeţi rapid la spital.
6. Încercati să luaţi legatură cu medicul de familie, mai ales pentru afecţiunile minore, pentru a nu fi nevoiţi sa stati zeci de ore prin sălile de aşteptare ale vreunui spital.
7. Sunati la 112 când nu vă puteţi încadra rapid într-un anumit tip de patologie (cardiacă, digestivă etc) pentru că, în absenta unui spital regional de urgenţă, cu toate specialităţile necesare, vă puteti trezi că înlocuiţi pelerinajul de la moaşte cu un pelerinaj pe la mai multe spitale din Iaşi.