Prețul la energia electrică ar putea să se majoreze, conform estimărilor, cu până la 3% anual până în jurul anului 2025, iar nivelul costului de producere pe fiecare tip de sursă de energie se va apropia, indiferent de tehnologia utilizată, a declarat într-un interviu pentru Agerpres, Filip Cârlea, director al Centrului pentru Promovarea Energiilor Regenerabile și Eficiență Energetică.
"Prețul la energie va crește și el pentru că tehnologiile cu care se va produce energia vor fi mai scumpe. Vom asista la o apropiere între nivelurile de cost pentru fiecare tip de energie, în funcție de sursele exploatate. Acesta se va întâmpla în perioada 2020-2030. În studiile și cercetarea pe care le elaborăm, estimăm că prețul la energia electrică ar putea să se majoreze cu până la 3% anual până către anul 2025", a declarat Filip Cârlea.
Potrivit acestuia, costul energiei reprezintă mai puțin de jumătate din valoarea facturii pe care o plătește populația.
"Problema privind factura achitată de către populație este aceea a tarifelor care se adaugă la prețul de cost al energiei, pentru că acesta este mai mic de 50% din suma plătită", a spus specialistul.
Acesta susține că sectorul energiilor regenerabile devine competitiv pe zi ce trece din punct de vedere al costului tehnologiilor aplicate în raport cu tehnologiile convenționale și nu ar mai avea nevoie de susținere, prin orice tip de subvenție, după anul 2020.
În ceea ce privește producția de energie pe bază de cărbune, Filip Cârlea afirmă că doar Complexul Energetic Oltenia ar putea să supraviețuiască, însă, în cazul Complexului Energetic Hunedoara, costurile de producere de energie devin treptat tot mai mari, încât nu mai este atractiv pentru vreun investitor.
Cel mai probabil Complexul Energetic Hunedoara intră în insolvență sau chiar în faliment, iar o parte din minele de huilă din Valea Jiului încep să fie închise, consideră Cârlea.