Nu s-au luat în calcul documente de arhivă, nu s-au făcut autopsii necesare, iar modul în care s-a desfasurat ancheta nu corespunde exigențelor CEDO, susține Licu.
”Am dispus redeschiderea urmăririi penale în cauză. Am constatat că soluția de clasare este netemeinică şi nelegală, fiind adoptată pe baza unor cercetări incomplete. Încadrarea faptelor a fost greșită, zădărnicind aflarea adevărului”, a declarat Licu.
Licu: Nu s-au făcut autopsii. Nu s-a recuperat muniţia
Procurorul a mai precizat că din modul de desfășurare a anchetei rezultă că nu a existat o preocupare pentur stabilirea unor aspecte esențiale referitoare la evenimentele din Decembrie '89.
”Am constatat că procurorii nu au valorificat informatii importante, în multe cărți, rapoarte, jurnale, monografii fiind prezentate astfel de informații.
Deși SRI a întocmit un document amplu referitor la Decembrie '89, acesta nu se găsește in dosarul de urmărire penală și nu rezultă că s-a făcut vreun demers pentru obținerea lui. De asemenea, nu au fost făcute demersuri pentru obținerea unor documente ale unor instituții publice.
Nu au fost făcute autopsii, fără justificare pentru neefectuarea acestora. Nu a fost recuperată muniția cu care s-a tras asupra persoanelor. Nu au stabilit decât tipul muniției”, a mai menționat procurorul general interimar.
De asemenea, modul în care s-a desfășurat ancheta nu corespunde exigențelor CEDO, a adăugat acesta. ”CEDO a stabilit că manipularea incadrării juridicie a evenimentelor ca sa facă obiect al unor termene de prescripție contravine obiectivelor și scopului”, a declarat Licu.
Dosarul Revoluţiei, clasat în octombrie 2015
În 2015, procurorii militari din Parchetul instanţei supreme (PICCJ) au clasat dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care au fost făcute cercetări privind 709 morţi, 2.198 de răniţi, dintre care 1.855 împuşcaţi, şi 924 de reţinuţi, PICCJ precizând că pentru unele fapte există condamnări în alte cauze. În ordonanţa de clasare, PICCJ arată că, din cauza oboselii şi a stresului, la revoluţie s-au tras focuri de armă între militari.
Președintele Asociației „21 Decembrie 1989”, Tudor Mărieș, a anunțat că decizia de clasare a Dosarului Revoluției încalcă hotărârea CEDO, dată în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, care a incriminat infracțiunile contra umanității.
Băsescu îi cerea o soluţie lui Kovesi, în 2009, în Dosarul Revoluţiei
La rândul lui, în septembrie 2009, Traian Băsescu, o întreba pe Laura Codruța Kovesi, procurorul general al României de atunci: „Ce se întâmplă cu aceste dosare (al Revoluției și al Mineriadei din 13-15 iunie n.r.) că s-au predat de la domnul general Voinea, care s-a pensionat, nu mai vrea să lucreze, nu știu, dar mi-a dat o speranță că va continua ancheta și va ajunge la un sfârșit?”. Kovesi îi răspunde lui Traian Băsescu: „Am spus că vom soluționa cu celeritate, pentru că 18 ani nu am avut soluții. Eu nu pot să vă promit o soluție și nuici nu pot să cred ceea ce, timp de 18 ani nu s-a întâmplat. Deci, o săm o soluție cât de repede putem”. Răspunsul a stârnit revolta lui Traian Băsescu care i-a spus:
„Doamnă procuror general cred că ați înțeles bine ce v-am spus. Și am o rugăminte: nu mă confundați cu un ziarist căruia îi faceți o declarație. Vorbiți cu șeful Statului. Care vă spune că au murit 1.600 de oameni la Revoluție iar voi închideți dosarul! Aveți soluție sau nu? Au murit oameni la Mineriada din 13-15. Ce vreți să spuneți că vă impun o soluție? Vă impune realitatea să spuneți dacă s-au împușcat singuri oamenii ăia sau au fost împușcați de cineva. Nu mă confundați cu ziariștii”.
Ion Iliescu, declarație șocantă despre dosarele Revoluției și Mineriadelor
Fostul președinte Ion Iliescu a susținut joi, referindu-se la dosarele Revoluției și Mineriadei, că CEDO "este alimentată" de oameni din țară, "interesați" în acest sens, și a arătat că îi înțelege pe cei care au avut pierderi la Revoluția din 1989, apreciind că din aceste evenimente trebuie trase învățăminte politice, nu să se "tot plângă morții".
Întrebat cum comentează deciziile CEDO în privința dosarelor Revoluției și Mineriadei, fostul președinte a arătat că "CEDO este alimentată" din țară.
"Nu CEDO. CEDO este alimentată de oameni de aici, interesați să întrețină așa ceva. (...) Nu știu cui slujește așa ceva. Altminteri, nu e nicio problemă. Dar, pusă sub acest aspect, deci luarea la întrebări și analize pe plan judiciar... A fost un moment de istorie cu părți bune și cu părți mai puțin bune, cu stări conflictuale. Am trecut peste ele, am depășit. Ce rost are să dezgropăm...? Ele trebuie să formeze obiectul unor asemenea dezbateri în cazul unor oameni care stau și studiază istoria, ca să tragem învățăminte, nu să tot întreținem o stare...", a adăugat Ion Iliescu, referindu-se la redeschiderea celor două dosare.