"Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (29 aprilie - n.r.). (...) Statele membre asigură intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege şi a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 20 mai 2016", se arată în document.
Potrivit sursei citate, statele membre pot permite, până la 20 mai 2017, introducerea pe piață a produselor din tutun fabricate sau puse în liberă circulație şi etichetate în conformitate cu Directiva 2001/37/CE înainte de 20 mai 2016, ţigarete electronice sau flacoane de reumplere fabricate sau puse în liberă circulație înainte de 20 noiembrie 2016 şi produse din plante pentru fumat, fabricate sau puse în liberă circulație înainte de 20 mai 2016.
"Totuşi, produsele cu arome caracteristice care au un volum mai mare de vânzări ar trebui eliminate treptat de-a lungul unei perioade mai lungi, pentru a da consumatorilor suficient timp să se reorienteze către alte produse", se mai arată în directivă.
Astfel, în ceea ce priveşte produsele din tutun cu o aromă caracteristică al căror volum al vânzărilor la nivelul întregii Uniuni reprezintă 3% sau mai mult într-o anumită categorie de produse, dispozițiile prezentului articol se aplică de la 20 mai 2020.
Aroma caracteristică este definită ca aditiv care conferă miros şi/sau gust diferit de cel al tutunului, incluzând fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri, mentol sau vanilie.
Noile reglementări stabilesc de asemnea ca avertismente de sănătate să acopere 65% din aria externă atât a suprafeței anterioare, cât şi a celei posterioare, ale pachetului unitar şi ale oricărui ambalaj exterior.
Producătorii de ţigarete susţin că noua directivă va genera pierderi pentru companii şi bugetele de stat şi nu va aduce niciun câştig în sănătate.
"Noile reglementari (...) vor avea un impact uriaş asupra a mii şi mii de afaceri din statele membre ale Uniunii, începând cu agricultori, producători de ambalaje şi companii de tutun, până la detailişti. Dat fiind termenul foarte scurt de aplicare şi costurile presupuse de aceste schimbări, este nevoie mai mult decât oricand de claritate şi echilibru în privinta transpunerii în legislaţia locală şi a implementării. Fără nici o îndoială, aceste reglementări nu vor aduce sănatăţii publice beneficiile invocate de legiuitori. Mărirea avertismentelor şi standardizarea dimensiunilor va face ca ambalajul să fie mai uşor de contrafăcut, iar produsele interzise vor fi disponibile pe piaţa neagră, alimentată din ţările vecine care nu sunt membre UE", a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications al JTI România, Moldova şi Bulgaria. Încă de la stadiul de proiect, Directiva revizuită a întâmpinat o opoziţie fermă din partea mai multor state membre, cum ar fi România, Polonia, Spania, Cehia, Bulgaria, Germania, Italia. Autoritatile din tarile mentionate au acuzat pierderi de locuri de munca si de sume importante la buget. Potrivit JTI, anual, contrabanda cu ţigarete păgubeşte statele membre ale UE cu circa 10 miliarde de euro. În România, contrabanda se situează la aproape 16% din piaţa totală a ţigaretelor, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate.