UPDATE: Membrii board-ului de supervizare al companiei Volkswagen au anunțat, joi, că vor avea nevoie de cel puțin câteva luni pentru a finaliza investigația, privind falsificarea rezultatelor la testele antipoluare ale motoarelor diesel, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Cu toate acestea, săptămâna viitoare, conducerea companiei va informa opinia publică referitor la soluțiile găsite pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă Volkswagen, se arată în declarația board-ului.
“Nu o să ne îndreptăm atenția asupra conducătorului auto. Producătorul trebuie să fie răspunzător, recuperarea prejudiciului se va face numai și numai de la producător, nu și de la populație!”, a explicat Grațiela Gavrilescu
Marius Dincă, președintele ANPC, a susținut că dealerii vinovați vor fi trași la răspundere pentru acest scandal, cu amenzi între 20.000 și 100.000 de lei, punctând că "nu putem să tragem la răspundere grupul german Volkswagen".
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE: Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a declarat, după reuniunea grupului de lucru din care au făcut parte și Ministerul Mediului și reprezentanții RAR, că, în prezent, se află 105.000 de autovehicule cu problema emisiilor de noxe.
“În România sunt 105.000 de cărți eliberate ale mașinilor germane cu probleme, dintre care 56.000 sunt noi, la data înmatriculării, iar restul second-hand. Totodată, se află nevândute 300 de autoturisme pentru care nu se vor mai elibera cărți de identitate până la remedierea problemelor emisiilor de noxe”, a spus Iulian Matache.
Acesta a explicat că a solicitat grupului Volkswagen numerele de identificare a autoturismelor cu probleme.
“Am solicitat reprezentantului Volkswagen în România comunicarea numerelor de identificare a autoturismelor care sunt echipate cu motoarea EA189, respectiv cele cu probleme la emisiile de noxe. Sunt implicate autoturisme Volkswagen, Audi, Skoda și Seat. RAR va comunica Volkswagen toate datele despre autovehiculele care trebuie să fie chemate în service și repareate”, a continuat ministrul Transporturilor.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE: Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, şi ministrul Mediului, se întrunesc joi, 1 octombrie, într-un grup de lucru pe tema scandalului Volkswagen, urmând să participe şi conducerea Registrului Auto Român (RAR). Grupul de lucru s-a reunit la ora 12.00, la sediul Ministerului Transporturilor.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Peste o sută de mii de mașini Volkswagen cu probleme, care au fost vândute în țara noastră, ar putea fi rechemate în service în perioada următoare, susțin unele surse din domeniul auto din România.
Conducerea Volkswagen precizează că n-a ştiut nimic despre softurile trucate, montate pe maşinile sale încă din 2007.
„Ministrul transporturilor m-a informat că deja RAR nu mai eliberează cărțile de identitate pentru mașinile care ar urma să fie vândute și care sunt în stoc", a anunțat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit digi24.ro.
Președintele Senatului consideră că statul român a fost înșelat, pentru că a încasat - prin taxa de mediu - mai puțini bani pentru mașini care poluează mai mult.
„Cred că statul român trebuie să acționeze, aşa cum fac și celelalte ţări, de exemplu Belgia s-a constituit parte civilă împotriva Volkswagen, în Spania guvernul a hotărât să penalizeze cu 1.000 de euro constructorul pentru fiecare maşină vândută", a arătat Călin Popescu Tăriceanu.
Conform unor surse, peste 100 de mii de maşini produse de grupul Volkswagen, dotate cu softuri care păcălesc testele de mediu, au ajuns în România. În total, cinci milioane de maşini Volkswagen din toată lumea, inclusiv din Romania, vor fi rechemate în service.
Numărul maşinilor cu softuri trucate
Volkswagen - 5.000.000 de maşini
Audi - 2.100.000 de maşini
Skoda - 1.200.000 de maşini
Seat - 700.000 de maşini
dubiţe comerciale - 1.800.000