De luna viitoare, angajaţii din ministerul Finanţelor, ANAF, Agentia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Direcţia de Administrare a Marilor Contribuabili vor primi salarii mai mari cu 22%. În total, 5700 de persoane vor beneficia de această mărire.
Creşterea a fost introdusă în ordonanţa de urgenţă prin care s-a adoptat a doua rectificare bugetară din acesta an. Mai mult decât atât, s-a făcut prin derogare de la legea care spune că în acest an, cuantumul brut al salariilor funcţionarilor publici, este îngheţat la nivelul anului trecut.
Sindicaliştii avertizează însă că această mărire cu 22% înseamnă, în realitate, una de peste 50%. Mai mult decât atât, săptămâna trecută, oficiali din Ministerul de Finanţe susţineau că nu sunt bani pentru alte majorări salariale în afară de cele din Sănătate şi Educaţie.
"Nu faptul că se creşte salariul cu 50%, deşi există o diferenţă majoră faţă de alte grupuri de bugetari care au avut creşteri undeva între 20 şi 30%. Avem alte zeci de mii de bugetari care nu au beneficiat de nicio creştere şi în momentul în care s-a discutat în Parlament ordonanta de creştere şi s-a venit cu adaosuri, în vederea introducerii şi altor categorii de bugetari ca să beneficieze de o creştere undeva între 10 şi 20%, cum sunt cei de la administraţia publică locală, de la mediu, de la asistenţa socială, răspsunsul Ministerului de Finanţe a fost clar că nu sunt bani", a explicat Bogdan Hossu, liderul sindicatului Cartel Alfa.
Ce salarii se dau în prezent la Finanţe, fără "bacşişul" dosit de ministrul Teodorovici în buget
În prezent, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, încasează lunar aproape 14.000 lei, în timp ce secretarii de stat au rămas cu salarii de circa 5.000 lei.
Următorii pe lista celor mai mari salarii din Minister sunt un şef de serviciu de la direcţia Audit Public Intern - cu aproape 10.000 lei lunar, directorul general de la Autoritatea de Certificare şi Plată - salariu de 9.933 lei şi un auditor superior, cu 9.757 lei.
Cei 8 consilieri personali ai ministrului încasează lunar venituri salariale între 5.100 şi 7.031 lei.
Directorii de Direcţii şi adjuncţii acestora primesc lunar salarii de minim 7.000 lei, în timp ce şefii de serviciu peste 6.000 de lei, potrivit situaţiei veniturilor salariale pe luna septembrie 2015 prezentate pe site-ul ministerului.
Secretarul general al instituţiei primeşte 8.449 lei, iar adjunctul acestuia 6.426 lei.
Aproape 400 de angajaţi din Ministerul Finanţelor au primit în luna septembrie salarii de peste 1.000 euro, din totalul celor 1.200 de poziţii cuprinse în tabelul veniturilor din minister. Doar 260 de funcţionari primesc mai puţin de 3.000 lei lunar.
Majorarea salariilor angajaţilor Finanţelor, ANAF, Direcţiei Generale Administrare Mari Contribuabili şi ANAP este justificată de "activităţile complexe" desfăşurate de aceste instituţii şi de necesitatea atingerii unei salarizări similare cu cea din Ministerul Fondurilor Europene, susţine MFP.