"Nu este adevărat", a declarat directorul general adjunct al GAZPROM, Alexander Medvedev, potrivit Mediafax.
OMV a preluat pachetul majoritar de acţiuni la PETROM în 2004. Compania este controlată de OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariatul PETROM se regăseşte şi Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 19%, iar restul titlurilor sunt în portofoliile altor acţionari.
Reuters a scris că preluarea unui sfert din acţiunile OMV ar oferi grupului rus de stat Gazprom un "cap de pod" în UE, în timp ce autorităţile europene au impus sancţiuni Rusiei din cauza anexării Crimeei şi au nemulţumiri semnificative legate de gazoductul South Stream, care va fi construit de Gazprom şi parteneri europeni până în Austria.
"Au avut loc discuţii, dar nu s-au decis încă asupra preţului", a spus sursa Reuters.
Zvonul apare dupa ce sefii Gazprom si OMV au semnat marti la Viena, in prezenta lui Vladimir Putin, un controversat contract pentru construirea gazoductului South Stream, Austria "sfidand" UE", dupa cum a comentat presa, potrivit Hotnews.ro.
In cazul in care negocierile au succes, acordul ar aprofunda relatiile deja controversate dintre Austria si Rusia. Amintim ca OMV este actionar majoritar Petrom.
Cumpararea pachetului de actiuni i-ar da gigantului Gazprom, controlat de statul rus, un cap de pod in Uniunea Europeana, care oricum are probleme grave cu conducta de gaze planificate prin Europa Centrala pana in Austria si a impus sanctiuni Moscovei ca urmare a anexarii Crimeei de catre Rusia.
"Au avut loc discutii insa nu s-a decis nimic asupra pretului", a precizat sursa.
Holding austriac de stat OIAG, care ce detine 32% din OMV intr-un pact actionar cu International Petroleum Investment Co (IPIC) din Abu Dhabi si coordoneaza orice schimb de participatii, a declarat ca a primit niciun semn ca IPIC vrea sa paraseasca pactul.
"Este o noutate pentru mine", a declarat Siegfried Wolf, un om de afaceri austriac cu legaturi apropiate cu Rusia care a fost ales joi presedinte al OAIG.
Wolf a precizat totutsi ca OIAG, care are o clauza de prim refuz cand vine vorba de pachetul detinut de IPIC, nu ar sti neaparat de orice astfel de discutii inainte de punctul in care IPIC s-ar pregati sa vanda. A adaugat ca nu a vorbit cu IPIC.
O sursa din industria ruseasca de gaze a respins perspectiva ca Gazprom sa cumpere o participatie la OMV, catalogand-o drep "gunoi".
Parlamentarul de opozitie Peter Pilz a declarat pentru zotidianul austriac Kurier si pentru Reuters ca are "indicii concrete" ca IPIC si Gazprom au purtat discutii cu privire la aceasta problema.