Kievul a admis marţi blocarea gazului rus destinat Europei, din motive legate de "condiţii inacceptabile de tranzit" impuse de grupul rus Gazprom, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al societăţii ucrainene Naftogaz, Valentin Zemlianski.
Televiziunea rusească RTR anunţase că în România gazul va ajunge prin punctul Isaccea miercuri la ora 16. În următoarele 36 de ore gazul va ajunge şi la restul europenilor. Gazprom acuză Ucraina că blochează tranzitul gazului.
Gazprom cere Ucrainei să livreze neîntârziat gazul către Europa şi nu în 36 de ore, cum afirmau specialiştii ucraineni, anunţă Interfax.
Televiziunile din Rusia anunţă că Medvedev a ordonat reluarea livrării de gaze. Producătorul rus va pompa un volum mai mic de gaze spre Ucraina pentru a testa sistemul de tranzit spre clienţii europeni, în vederea reluării livrărilor.
Comisia Europeană a salutat anunţarea reluării livrărilor de gaz rusesc, adăugând că observatorii săi "verifică pe teren", potrivit unui purtător de cuvânt, relatează AFP.
RIA Novosti spune că dispeceratul central al Gazprom a dat ordin pentru pomparea a 3,126 milioane metri cubi pe oră pentru consumatorii din Balcani, Turcia şi Republica Moldova pe la punctul Sudja din regiunea Kursk, aflat la frontiera ruso-ucraineană.
Transportatorul naţional de gaze Transgaz nu a primit încă o înştiinţare să deschisă staţiile Isaccea şi Medieşu Aurit, a declarat directorul general al Transgaz, Ioan Rusu. De asemenea, directorul general al Departamentul Preţuri şi Tarife din domeniul gazelor naturale din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglemenatre în domeniul Energiei, Gabriel Sârbu, a declarat că oricum, durează mai multe ore până ajung gazele în România, din momentul în care se reiau livrările de gaze.
Uniunea Europeană anunţase că Rusia a promis să dea drumul la gazul pentru Europa marţi dimineaţă.
Luni, preşedintele Traian Băsescu şi şeful Comisiei Europene Jose Mauel Barroso au spus că reducerea dependenţei energetice faţă de Rusia va fi o prioritate majoră a Europei, iar România va juca un rol important. Ţara noastră va primi fonduri europene pentru a-şi lega reţeaua de gaze de cea a Ungariei.
Ucraina a semnat luni acordul de reluare a tranzitului de gaz către Europa pe teritoriul său. Aceasta a fost una dintre condiţiile puse de Rusia pentru reluarea furnizării de gaze, în ciuda faptului că un protocol care punea capăt crizei gazelor fusese semnat încă din noaptea de sâmbătă spre duminică. Preşedintele Gazprom şi vicepremierul rus merg la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii CE despre criza gazelor.
În opinia Kremlinului, documentul parafat acum două zile de Kiev era nul şi neavenit. În consecinţă, livrările către Europa nu puteau fi reluate, până când, a afirmat Dmitri Medvedev, protocolul redactat, acceptat şi semnat de Moscova nu urma să fie semnat în aceeaşi formă şi de celelalte părţi, respectiv Ucraina şi Uniunea Europeană.