Comisia Europeană a aprobat finanţarea a 225 de noi proiecte în cadrul programului Life+, fondul pentru mediu al Uniunii Europene. CE va contribui cu aproximativ 282 de milioane de euro la cofinanţarea acestor proiecte ale căror bugete totalizează aproximativ 589 milioane de euro.
În cadrul programului, şase proiecte de mediu din România au obţinut o finanţare în valoare de aproape 5 milioane de euro în cadrul diferitelor componente ale programului Life+. Ele includ un proiect al Primăriei Bucureşti referitor la evaluarea condiţiilor de mediu (componenta Life+ Politică şi Guvernanţă de Mediu), patru proiecte de conservare a naturii şi faunei (componenta Life+ Natura), precum şi un proiect de conştientizare a impactului de mediu în cazul producerii şi utilizării echipamentelor electrice şi electronice şi de promovare a energiei verzi (componenta Life+ Informare şi Comunicare).
Proiectul Life ADB (Primăria Bucureşti), pentru care s-a obţinut o finanţare de 500.000 de euro, vizează demonstrarea unor metode specifice pentru coagularea particulelor de praf în zonele urbane prin intermediul unor agenţi de coagulare a prafului, reducând particulele în suspensie (PM10). Un proiect-pilot va fi desfăşurat în întreg Bucureştiul, unde pe bulevardele şi străzile cu trafic intens vor fi împrăştiaţi agenţi diferiţi (unul pe bază de acetat de magneziu şi de calciu, altul pe baza unei soluţii realizate exclusiv din compuşi naturali). Proiectul va sprijini confirmarea variabilelor (rezistenţa la îngheţ-dezgheţ, anotimpul, condiţiile meteorologice, datele privind traficul) şi parametrilor (concentraţia, diluţia etc.) optimi pentru determinarea agentului de coagulare a prafului cel mai potrivit pentru Bucureşti.
În cadrul componentei Life+ Natură, România a obţinut o finanţare de 4,1 milioane de euro pentru patru proiecte.
Proiectul Wolflife, derulat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea, are ca obiectiv menţinerea unei populaţii viabile de lupi în Munţii Carpaţi. Zona vizată de proiect constă în partea centrală şi de sud a Carpaţilor Orientali, care cuprinde 18 situri din reţeaua Natura 2000 în care lupii sunt protejaţi. Datele obţinute în cursul proiectului vor constitui punctul de plecare pentru elaborarea unui plan de acţiune eficace pentru menţinerea unei populaţii viabile de lupi.
Life+ReHabHu, derulat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, vizează restabilirea unui statut de conservare favorabil pentru trei tipuri de habitat natural din munţii Poiana Ruscă: pădurile de fag, de stejar-carpen şi de Tilio-Acerion. Aceste habitate s-au degradat în principal din cauza exploatării la scară mare a resurselor minerale.
Proiectul Life for Bear, derulat de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti, are ca obiectiv protejarea întregii populaţii de urşi din regiunea carpatică din România, care reprezintă aproximativ 35 la sută din numărul total al urşilor bruni din Europa. Aria vizată de proiect cuprinde aproximativ 30 la sută din suprafaţa totală a României, iar obiectivele principale ale proiectului sunt actualizarea planului de gestionare a populaţiei de urşi bruni din România, consolidarea statutului de conservare a speciilor şi desfăşurarea unor activităţi specifice pentru a reduce incidentele implicând oameni şi urşi.
Un alt proiect, derulat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş, vizează conservarea habitatului de tip "peşteri care nu sunt deschise publicului" din parcul naţional situat în vestul României, precum şi protejarea faunei care trăieşte în acest habitat. Proiectul vizează în primul rând reabilitarea a 110 peşteri închise publicului care în prezent se află într-o stare de degradare şi sunt poluate, conservarea a 14 specii de liliac şi elaborarea de bune practici pentru gestionarea habitatului în cauză.
În cadrul componentei Life+ Informare şi comunicare, România are aprobat un proiect cu o finanţare de 400.000 de lei. Prin proiectul Ecotic Life+ Caravan, Asociaţia Ecotic îşi propune să sensibilizeze opinia publică privind chestiunile de mediu legate de fabricarea şi utilizarea echipamentelor electrice şi electronice, precum şi de gestionarea deşeurilor rezultate. De asemenea, proiectul vizează promovarea energiei verzi, punând un accent special pe gospodăriile şi elevii din România.
Life+ este instrumentul financiar european pentru mediu şi dispune de un buget total de 2,1 miliarde de euro pentru perioada 2007 - 2013. Comisia a lansat în fiecare an câte o cerere de propuneri de proiecte Life+.
Programul Life va continua în perioada 2014 - 2020 în cadrul noului Regulament Life pentru mediu şi politici climatice. Pentru această perioadă, programul are la dispoziţie un buget total de 3,4 miliarde de euro, în preţurile din decembrie 2013, şi va cuprinde un subprogram pentru mediu şi un subprogram pentru politici climatice.