UPDATE 14:54 Într-o postare pe o reţea de socializare, Ingrid Deltenre, Director General EBU, a afirmat că situaţia în care se află TVR este "regretabilă", adăugând în acelaşi timp că Televiziunea Publică este "neglijată de guvern". Ea a amintit că aşa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria EBU şi Eurovision.
"Nu am avut nici o altă cale pentru rezolvarea acestei situații. Am discutat la cel mai inalt nivel de stat, și, din păcate, nu s-a reacționat. TVR este in poziția de a fi neglijată de guvern. Acest lucru este regretabil. Vom face tot ce putem să facem această situație publică, să o aducem și in atenția Uniunii Europene", a declarat Deltenre.
UPDATE 14:39 Șefa delegației României la Stockholm, Iuliana Marciuc, declară că decizia European Broadcasting Union de a retrage Televiziunii Române (TVR) calitatea de membru ca urmare a neplății unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elvețieni este una fără precedent în istoria acestei asociații media.
"Este o situație fără precedent în istoria EBU, ca și excluderea unei țări din cadrul Eurovision, care este din nou o premieră", a declarat Marciuc, vineri, pentru Agerpres. Ea a precizat că, "permanent, conducerea televiziunii a făcut numeroase apeluri către instituțiile statului, atunci când ele au sosit de la EBU".
"Atât timp cât EBU nu a primit niciun răspuns până la ora 20,00 ieri, când a solicitat răspunsuri, ei au aplicat ceea ce în comunicatul de ieri au spus că vor aplica. Mai multe nu pot să vă spun la ora aceasta", a adăugat Iuliana Marciuc.
UPDATE 14:25 Reprezentanții TVR au fost chemați, vineri, la discuții la Ministerul Finanțelor, după ce European Broadcasting Union (EBU) i-a retras Televiziunii Române calitatea de membru.
UPDATE 13:55 Într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, Gigel Ştirbu, preşedintele Comsiei pentru Cultură, a declarat că nici Comisia pentru Cultură, nici Parlamentul nu ar fi putut rezolva problema datoriilor TVR către EBU.
"Cei care arată cu degetul către Comisia pentru Cultură din Cameră sau din Senat, habar n-are despre ce vorbesc. Comisiile parlamentare nu sunt ordonatori de credite, nu finanţează, nu oferă posibilitatea plătirii acestor datorii către EBU. Noi am atras atenţia tuturor guvernelor că există această posibilitate ca la un moment dat EBU să nu mai ofere posibilitatea TVR-ului să retransmită aceste emisiuni cu caracter cultural, cu caracter sportiv. Nu este nici prima, nici ultima dată când EBU a transmis nenumărate adrese către toate instituţiile statului. Parlamentul, la rândul său, sau comisiile parlamentare au înştiinţat guvernele de-a lungul timpului despre această posibilitate. Iată că s-a întâmplat! (...) Acum trebuie să înţeleagp toată lumea că acum chiar nu este vinovat Parlamentul. Nu Parlamentul conduce TVR-ul, nu el poate să rezolve problema acestei datorii", a declarat Ştirbu pentru Realitatea TV.
UPDATE 13:40 Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat la Realitatea TV că, în opinia sa, de vină pentru această situaţie sunt Parlamentul şi Comisia pentru Cultură, care au tratat cu dezinteres problema.
"Se ştia mult mai precis de la finele lui 2015, moment în care reprezentanţii EBU au fost în România, au avut discuţii cu TVR şi au pus în discuţie aceste datorii istorice. Conform legii, TVR este instituţie aflată sub control parlamentar, nu guvernamental. Soluţiile trebuiau identificate până acum la nivelul Parlamentului, al comisiilor pentru Cultură şi nu la nivelul Guvernului, care se ocupă cel mult de mecanismele şi soluţiile financiare de punere în aplicare a proiectului propus de Parlament. La PArlamentul României nu există un proiect concret în legătură cu ce se doreşte să se întâmple cu TVR şi uitaţi unde ajungem. În comsiile pentru Cultură este un haos total. (...) Deci, la nivelul Parlamentului este problema şi consider că ce se întâmplă acum, inclusiv cu sit de a fi daţi afară de la Euorovision, este o nouă dovadă în legătură cu faptul că Parlamentul pur şi simplu îţi bate joc de români, e nouă dovadă că comisiile de cultură sunt dezinteresate de ceea ce se întâmplă", a explicat Jucan la Realitatea TV.
Prima reacţie a lui Ovidiu Anton, după excluderea de la Eurovision: "Paradoxal, mă declar învins"
UPDATE 13:15 Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a explicat că "nu există o bază legală" pe baza căreia să se fi făcut plata datoriilor TVR către EBU.
"Am discutat situaţia; nu există o bază legală pe baza căreia să se facă acest transfer financiar. Având în vedere că societata naţională de televiziune are multiple datorii ar fi o problemă de concurenţă neloială şi ar fi fost sesizate toate forurile care ţin cont de concurenţă pe plan european. Din păcate, nu am găsit soluţia tehnică şi legală mai ales, dincolo de soluţia financiară, prin care o eventuală plată să poată fi făcută. Îmi pare rău să constatăm acest lucru, dar adresa a sosit la noi abia în aceste zile; e problemă de ani de zile, trebuia rezolvată de ani de zile, sunt datorii de ani de zile şi e cumva inechitabil să fie acuzat acest guvern pentru faptul că nu a plătit o datorie care de ani de zile zace prin diverse sertare", a precizat Suciu.
European Broadcasting Union (EBU) a publicat vineri, 22 aprilie, un comunicat prin care a anunţat că a retras dreptul TVR de a participa la concursul de muzică uşoară, ce urma să se desfăşoare la Stockholm, în luna mai. Acest lucru atrage după sine exlcuderea României de la Eurovision.
România, reprezentată de Ovidiu Anton, ar fi trebuit să participe în a doua semifinală a concursului, cea din 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveția, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel și Serbia.
TVR datorează EBU peste 10 milioane de euro, cele mai vechi datorii necesare de acoperit provenind din perioada 2011-2012.
Zilele trecute, TVR transmisese la rândul său un comunicat în care preciza că reprezentanţii EBU au informat "deocamdată verbal" că "va trece la următorul prag de sancţiune". Atunci, Televiziunea Publică subliniat că "România riscă să nu fie acceptată pe scena Eurovision şi nici nu va primi, prin satelit, semnalul pentru a putea transmite această competiţie".
Mai mult, TVR solicita instituțiilor statului contactate de EBU să sprijine demersul de plată și de garantare, amintind că urmează alte competiții majore — Campionatul European de Fotbal și Olimpiada de la Rio, din 2016 — pe care o televiziune îngropată în datorii și subfinanțată nu le va putea oferi publicului.
În ceea ce privește concursul Eurovision 2016, TVR a precizat că a fost achitată în termen taxa de participare.
"Tocmai pentru a ne asigura de participarea și transmiterea competiției, în 2016 — pentru prima dată după mulți ani — TVR a achitat la termen (în martie) taxa de participare. Dar cu toate acestea se pare că datoriile acumulate au determinat boardul EBU să ia această decizie radicală. Înalții oficiali ai EBU au precizat că așteaptă un punct de vedere de la cei cărora li s-au adresat în ultimele luni (Parlament, Guvern, Ministerul de Finanțe) pentru că este datoria fiecărei țări să își poziționeze onorabil televiziunea publică, prin legi corecte și finanțări aduse la zi", potrivit comunicatului citat.
Luni, 18 aprilie, premierul Dacian Cioloş declarase că "Guvernul va avea o discuţie" despre situaţia TVR-Eurovision şi "vom vedea ce soluţii se pot găsi".