În ultima perioadă de finanțare (2007-2013), 11 țări din regiune au accesat aproximativ 176 miliarde euro, ceea ce se traduce într-un procent de aproape 15,5% din PIB-ul mediu regional al ECE.
România este codașa regiunii în ceea ce privește absorbția efectivă de fonduri UE (cu doar 52% grad de plată) și are nevoie de un proiect de țară competitiv ca să poata evolua de pe ultimul loc, spun specialiștii KPMG.
Țările din Europa Centrală și de Est au contractat aproape 100% sau chiar au depășit acest procent din bugetele disponibile. În materie de contractare și România a depășit bugetul alocat, 106%.
„Plățile nu au înregistrat însă întotdeauna aceeași evoluție", spune Șerban Toader, senior partner la KPMG Romania, menționând un procent de plată de doar 52% în România și 65% în Slovacia.
Spre deosebire de România, Ungaria a ajuns la 87% grad de absorbție și Letonia și Lituania la 88%.
"Faptul că țările reușesc să contracteze fonduri nu înseamnă că ele pot întotdeauna să le și cheltuiască, deși majoritatea au realizat acest obiectiv destul de eficient", mai spune Toader.
Potrivit studiului KPMG, Estonia (11%) și Lituania (12%) au înregistrat cea mai mică diferență între ratele contractate și ratele plătite în perioada 2007-2014.
Diferențele cele mai mari sunt în România (54%), Slovacia (47%) și Bulgaria (38%).
România, campioană la fraude cu fonduri europene. Ponta se laudă cu absorbţia
„Privind la stadiul absorbtiei fondurilor europene in Romania, desi rata de contractare s-a ridicat la un nivel foarte bun, suntem in continuare in decalaj in privinta platilor, datorita dificultatilor acumulate in primii ani de programare", spune Daniela Nemoianu, Partener Executiv KPMG in Romania si Presedinte AmCham Romania.
Potrivit acesteia, masurile adoptate in ultimii doi ani au avut un efect pozitiv semnificativ pentru accelerarea implementarii proiectelor si simplificarea procedurilor. Un rol esential il va avea reforma sistemica in domeniul achizitiilor publice, determinata de transpunerea directivelor europene cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2016, mai crede Nemoianu.
Florin Banateanu, Director Sector Public si Fonduri Europene KPMG Romania, menționează că potrivit rezultatelor studiului, în primii ani ai perioadei de contractare anterioare s-a remarcat o întârziere în contractări și în rambursarea fondurilor.
"Contractarea fondurilor a început abia în anul al doilea al perioadei, și au mai trecut încă doi ani după aceea pentru a se plăti fondurile către beneficiari în cadrul oricăruia dintre programe. Riscul corectiilor ramane in actualitate, la fel ca si capacitatea administrativa limitata, un remediu putand fi utilizarea intensiva a componentei de asistenta tehnica," spune Banateanu.
La nivel național, fondurile UE au acoperit de la 11% până la 24% din valorile PIB individuale anuale ale acestora. Aceste contribuții substanțiale au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea economiilor acestor țări și în multe cazuri le-au ajutat să treacă mai ușor prin criza financiară.
În ansamblu, utilizarea fondurilor UE în ECE a fost impresionantă potrivit cifrelor de la sfârșitul anului 2014: până la acea dată, 77% din bugetul total si 72% din granturile contractate fuseseră distribuite beneficiarilor.
Studiul KPMG „Fondurile europene în Europa Centrală & de Est, Raport de Progres pentru perioada 2007-2014" prezintă modul în care aceste fonduri au fost utilizate în ultima perioadă de programare (2007-2013), analizează rezultatele și sugerează modalități de folosire a acestor informații pentru a se formula cele mai bune măsuri strategice în vederea unei evoluții cât mai eficiente posibil a perioadei 2014-2020.