"Astăzi am luat câteva decizii importante pentru care sunt foarte mulțumit. O propunere care a fost aprobată și pe care eu am susținut-o a fost ca, în partid, membrii să nu mai poată să dețină, în același timp, o funcție aleasă de conducere la nivel județean și la nivel național și am discutat despre posibilitatea ca președinții de organizații să poată să candideze la funcția de vicepreședinte. Pot candida, dar nu mai pot deține amândouă funcțiile, în același timp. Dacă vor candida și vor fi aleși vicepreședinți, trebuie să opteze. Au fost doar patru-cinci voturi împotrivă. S-a discutat despre structura BPN. Le-am propus și au fost de acord, cu o singură excepție, funcția de președinte, de președinte executiv, vicepreședinții și secretarul general.
În ceea ce privește Consiliul Național, le-am propus și au fost de acord să devină o structură de specialitate a partidului, care să fie constituită din parlamentarii partidului, miniștrii sau, după caz, secretarii de stat în ministerele unde nu avem miniștri, președinții de Consilii Județene sau vicepreședinții județelor unde nu avem președinți, toți primarii de municipii și orașe și reprezentanți ai primarilor de comună, câte trei din fiecare județ ca să aibă sens coordonarea departamentelor de specialitate a partidului.
CExN va fi mai mic și format din președinții de organizații județene, membrii BPN și președinții structurilor interne. Vor fi înființare opt posturi de secretari regionali în așa fel încât secretarii regionali plus secretariatul general să reprezinte structura executivă de conducere a partidului, BPN să fie structura de analiză și decizie politică, CExN - structura care și acum, prin statut, asigură conducerea celor două congrese, iar Consiliul Național nu va mai fi o structură de conducere, va fi o structură de specialitate a partidului. Cam astea au fost principalele decizii", a declarat Liviu Dragnea.
Legat de Congresul de duminică, Dragnea a punctat:
"Toată lumea a fost mulțumită că am reușit să avem o acțiune fără incidente, transparentă în care toți membrii de partid mi-au transmis, dincolo de votul lor de încredere, dorinta lor, care să fie exprimată, astăzi, de președinții de organizații, cu privire la un nou proiect politic și o clarificare doctrinară".
Potrivit acestuia, premierul Victor Ponta a propus eliminarea funcției de președinte executiv, însă "nu a avut susținere". Întrebat ce rol va avea, de acum înainte, în urma acestor modificări, președintele executiv, Dragnea a detaliat:
"Va avea în principal un rol de coordonare a activității curente a partidului și, ca și până acum, orice sarcină sau din partea BPN și a președintelui partidului".
În ceea ce privește depunerea candidaturilor, Dragnea a afirmat că termenul este până vineri, la ora 12.00:
"Vom face un CEX la ora 14.00, în care vom valida candidaturile depuse și vom avea ultimele discuții pentru pregătirea congresului".
Pe de altă parte, noul președinte al PSD a anunțat că vor fi "14 funcții de vicepreședinți din care patru să fie dedicate pentru Organizația de Femei", iar "BPN va fi mult mai restrâns".
" S-a discutat ca, în BPN, să aibă drept de vot cei care sunt aleși în Congres, în plus cu drept de vot președintele Consiliului Național și prim-ministrul, având sens pentru că atunci când un partid este la guvernare, politicile publice pe care le elaborează sunt puse în practică de prim-ministrul. Miniștrii vor putea participa la BPN, când sunt solicitați. Secretarii executivi nu mai există, apar acei secretari regionali care vor avea un rol important în organizarea și coordonarea activității politice din regiunea respectivă", a mai detaliat Dragnea.
Întrebat dacă Valeriu Zgonea ar putea deține funcția de președințe executiv, în același timp cu cea de președinte al Camerei Deputaților, Dragnea a răspuns afirmativ:
"Da, nu putem discuta decât de reguli care se adoptă în interiorul partidului, pentru funcțiile politice din interiorul partidului. Nu putem inventa incompatibilități între funcțiile din interior și cele obținute în stat".
Dragnea a adăugat că îl va susține în continuare pe Zgonea, dacă va candida la funcția de președinte executiv.
"Eu cred că nu se va răzgândi", a mai spus președintele PSD.
Întrebat dacă au fost toți șefii de organizație mulțumiți cu prevederea potrivit căreia nu vor putea și vicepreședinți și șefi de organizație, Dragnea a răspuns afirmativ, argumentând că 'votul a fost a fost zdrobitor', iar propunerea a venit de la președinții de organizație:
"Principalul argument care a convins aproape pe toată lumea a fost că, anul viitor, este bine ca președintele de organizație să se ocupe de organizația respectivă pentru a stabili candidații, pentru a pregăti campania electorală și pentru a câștiga cele două alegeri care vor fi anul viitor, iar vicepreședinții să se ocupe de discuțiile din BPN și deciziile politice".