Alina Mungiu-Pippidi este de părere că parlamentarii care au propus modificarea Codurilor Penale sunt inconștienți și dovedesc faptul că "Parlamentul continuă să fie un bastion și un apărător al corupților". În viziunea sa, modul în care i-a catalogat fostul șef de stat, Traian Băsescu, este dur, dar reflectă realitatea.
"Domnule, e profund. Vă dați seama ce Parlament am ajuns să avem? Stăm prost și trebuie să discutăm mi-e teamă că nici în viitorul Parlament nu o să stăm mai bine. Oamenii ăștia sunt inconștienți. Termenul folosit de Traian Băsescu, 'imbecil', deși dur, e adecvat. Eu nu cred că vor reuși să treacă această lege. Ce reușesc să facă este să arate că nu s-a schimbat nimic, că Parlamentul continuă să fie un bastion și un apărător al corupților (...) Societatea nu vrea să fie amnistiați corupții. Din acești oameni sunt niște lideri și PSD care vor să fie amnistiați corupții. Ei votează secret ca noi să nu putem să îi punem pe lista neagră", a declarat Alina Mungiu-Pippidi.
În acest context, aducând în discuție cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, care continuă să rămână membru PNL, deși este urmărit penal într-un dosar de corupție, Pippidi a punctat că liberalii riscă enorm, întrucât "dovedesc că sunt la fel ca PSD și asta demobilizează electoratul".
"Justiția nu prea a exonerat pe nimeni până acum. Nu s-au făcut erori judiciare, ca atare e mai bine să fii preventiv, să le spui unor oameni cu putere să plece, decât să o târâi așa. Din punctul de vedere al liberalilor, riscul e enorm, dovedesc că sunt la fel ca PSD și asta demobilizează electoratul, care nu mai vine la alegeri. Reformele de partid sau marele reforme se fac cu o majoritate mică, dar după ce am văzut din celebrele stenograme, masa critică nu prea există. Noi nu trebuie să facem ce ne-a zis Vasile Blaga, 'să trecem peste'. Noi nu trebuie să trecem peste asta. Informația inclusă în stenograme este că nu s-a schimbat nimic, este că pentru noi presa, societatea civilă se joacă un fel de balet, că nu e niciun fel de diferență, iar noi trebuie să insistăm pentru acea diferență să devină reală", a mai precizat președintele Societății Academice din România.
În viziunea sa, PNL trebuie să fie conștient că va plăti mult mai scump "orice fel de deraieri", față de PSD.
"Are și domnul Predoiu dreptate. E bine că nu s-au rupt, dar (...) nu mi se pare că există o realizare suficient de adâncă a faptului că PNL, format din aceste două resturi de partide, oferă electoratului acea alternativă pe care și-o dorește. S-a terminat cu perioada de grație de la alegeri. Să fie clar că această alternativă la PSD va plăti mult mai scump orice deraieri, față de cât va plăti PSD, pentru că nu sunt votați de acei oameni din zonele defavorizate (...) Ei trebuie să facă mai mult să ne convingă", a conchis Alina Mungiu-Pippidi.
Pe de altă parte, întrebându-l pe prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, care a intervenit telefonic în cadrul emisiunii, cine va pune în practică această nouă politică și dacă consideră că se poate realiza cu aceiași oameni vechi, liberalul a precizat:
"Probleme au existat în trecut, există o diferență de viziune asupra unor subiecte și important este să le discutăm, nu în temenii în care au fost discutați la Bistrița (...) O nouă politică se face și cu oamenii vechi, cu experiență, depinde de capacitatea noastră de a-i atrage și rămân în continuare un optimist incurabil că putem aduce oameni în partid, care se pot exprima politic, care au idei. Pot să fie și oameni care nu au intrat în politică și pe care îi invit să facă acest lucru. Este un proces, nu se rezolvă totul dintr-odată. Este un proces de construcție permanentă", a declarat Cătălin Predoiu.