UPDATE 18.00: Fostul secretar general al Ministerului Turismului și Dezvoltării, Gheorghe Anastasia, a fost adus la DNA, pentru a da declarații în dosarul Gala Bute. Nu a făcut declarații la intrarea în sediul DNA.
UPDATE : Elena Udrea a susţinut o declarație de presă, la ora 15.00, la Palatul Parlamentului.
”Cateva precizari legate de ultimele acuzatii care mi se aduc in dosarul "Gala Bute". Recunosc ca sunt vinovata ca am dorit ce au dorit milioane de romani in 2010, sa il vedem pe Lucian Bute boxand la el acasa. Daca sunt vinovata ca Ministerul Turismului si-a facut promovare pe baz acestui sportiv, mi-o asum. A fost o oportiunitate pe care am gasit-o in interirul Guvernului, pe care am gasit-o in unanimitate. MDRT nu a facut decat un singur lucru: a cumparat publicitate la gala Bute. Daca e vreo vina ca am vrut ca ministerul pe care l-am condus sa-si faca promovarea cu cel mai mare campion pe care il avea Romania la acea vreme, am gresit (..) Mi se pare evident in acest dosar ca e legat de declaratiile pe care le-am facut vineri in care am acuzat actualul sef SRI.
Udrea, despre ”Gala Bute”: Dosarul este legat de declarațiile făcute vineri despre șeful SRI
UPDATE 13.00: Preşedintele Senatului a anunţat că solicitarea DNA pentru ridicarea imunităţii senatorului Ion Ariton a fost retrimisă la Procuratură. Cu toate acestea, senatorul Ariton susţine că oricum le va cere colegilor să îi ridice imunitatea.
Ariton a declarat pentru Turnul Sfatului că informațiile conform cărora ar fi recunoscut implicarea în Dosarul Bute sunt false.
Ariton cere ca ancheta să se încheie definitiv, motiv pentru care va cere colegilor să se permită anchetarea sa. ”Ancheta își urmează cursul. N-o să cer colegilor mei să tergiverseze ancheta, dimpotrivă, vreau să se termine cât mai repede. De patru ani se tot discută de Gala Bute, cred că e cazul să se încheie”, a declarat Ion Ariton.
UPDATE 12.30: Cererea DNA pentru începerea urmăririi penale a Elenei Udrea a ajuns la Camera Deputaților.
Procurorul general Tiberiu Nițu a trimis luni Camerei Deputaților cererea DNA de începere a urmăririi penale față de Elena Udrea, deputat și fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, faptele au legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 — 2012 pentru evenimentul Gala Bute.
DNA a cerut aviz de la Camera Deputaților, pentru începerea urmării penale a Elenei Udrea, în dosarul Gala Bute. Aceasta este acuzată de abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. Fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea a luat decizia organizării Galei Bute, în urma unor discuţii cu Rudel Obreja şi le-a cerut subordonaţilor săi să găsească soluţii de încheiere a contractului privind finanţarea evenimentului, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, potrivit DNA.
”În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție - doamna Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de UDREA ELENA GABRIELA, membru al Camerei Deputaților care, în perioada în care se presupune că a săvârșit faptele, a îndeplinit funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului”, se arată în comunicat.
Cererea de efectuare a urmăririi penale are în vedere săvârșirea infracțiunilor de: - abuz în serviciu, cu obținerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, - tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene - folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite (art. 13 din Legea nr. 78/2000) Faptele au legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012.
Cererea referitoare la efectuarea urmăririi penale are în vedere faptul că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: Infracțiunea de abuz în serviciu în legătură cu încheierea de către MDRT a unui contract de prestări servicii de promovare La data de 24.06.2011 Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a atribuit un contract în valoare de 10.175.168,44 lei, prin care S.C. Europlus Computers S.R.L., trebuia să presteze servicii de promovare a României în cadrul evenimentelor desfășurate cu ocazia organizării Galei Internaționale de Box profesionist de către Federația Română de Box. Metoda de atribuire a contractului a fost negocierea fără publicarea unui anunț de participare, iar suma urma să fie rambursată din fonduri europene. În baza acestui contract, la data de 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.
Dosarul Bute. DNA: Ion Ariton a determinat companiile de stat să sponsorizeze Gala BUTE
Fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea a luat decizia organizării Galei Bute, în urma unor discuţii cu Rudel Obreja şi le-a cerut subordonaţilor săi să găsească soluţii de încheiere a contractului privind finanţarea evenimentului, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, potrivit DNA.
Procurorii DNA fac 18 percheziții în București și 4 județe - Ilfov, Hunedoara, Gorj, Prahova. Printre cei vizați de percheziții se află, potrivit unor surse judiciare, și Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Române de Box.
Descinderi au loc și la locuința deputatului PSD Cornel Resmeriță și a lui Ștefan Lungu, fost consilier pe probleme de imagine al ministrului dezvoltării de la acel moment, Elena Udrea.
La audieri sunt chemate 8 persoane, printre care și un edil local, primarul din Lupeni, Hunedoara.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe celor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârșirii unor infracțiuni de corupţie şi asimilate celor de corupție, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene, se arată în comunitaul DNA.
Surse apropiate dosarului au declarat pentru realitatea.net că săptămâna trecută s-au terminat expertizele anti-fraudă, dar și cele de la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), care vizau cercetările din dosar.
În cursul dimineții de 2 februarie 2014, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 18 de locaţii (sedii ale unor societăţi comerciale şi domicilii ale unor persoane fizice) situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Hunedoara şi Gorj.
Consilierul Elenei Udrea, Ștefan Lungu, ar fi primit 700 000 de lei, ca să își exercite influența
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informaţii şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare, se mai spune în comunicatul DNA.