Proiectul de modificare a Codului Muncii a ajuns la Camera Deputaților care este for decizional, însă deputații din Comisia pentru muncă așteaptă mai întâi punctul de vedere al Guvernului pentru a lua o decizie.
Între timp, patronii sunt îngroziți de modificările propuse de sindicate. Reprezentanti ai patronilor din Romania le cer parlamentarilor sa respinga o serie de propuneri de modificare a Codului muncii, care au trecut, fara dezbatere, de Senat, potrivit Hotnews.ro.
Patronii se tem ca nu vor mai putea decide singuri care sunt obiectivele de performanță ale salariaților, că vor trebui să suporte noi majorări ale salariului minim și că, la concedierile colective, nu vor mai putea da afara, cu prioritate, salariatii neperformanti.
Ce îi mai sperie pe patroni:
- Eliminarea perioadei de proba pentru noii salariati care au fost incadrati pe post prin concurs
- Patronii vor fi obligati sa acorde un spor de 75% din salariu la orele suplimentare lucrate, precum si ore libere platite
- Abrogarea posibilitatii angajatorului de a suspenda contractul individual de munca in cazul reducerii temporare a activitatii.
Se are în vedere și reintroducerea Contractului colectiv de munca la nivel national, document eliminat in 2011, odata cu adoptarea actualului Cod al muncii.
Camera de Comert Franceza in Romania considera ca un contract colectiv de munca la nivel national nu face altceva decat sa dubleze Codul muncii, scrie sursa citată.
Toate modificările care îi supără pe patroni AICI