Executivul condus de Victor Ponta stă prost la toate capitolele legate de calitatea guvernării, în ediţia 2015-2016 a Raportului Competitivității Globale
Guvernul de la Bucureşti se situează pe locul 114 la risipa banului public, dintr-un număr total de 140 de state analizate.
Cu toate că premierul român s-a lăudat constant cu excedentul bugetar, analiştii economici internaţionali taxează calitatea cheltuielilor guvernamentale din ultimul an. Executivul român a primit nota 2,5 pe o scală de la 1 la 7 (unde 1 = ineficienţă extremă şi 7 = eficienţă maximă).
Guvernul român primeşte lecţii de cheltuire a banului public de la state ca Trinidad Tobago (locul 112), Uganda (108), Mauritania (99), Mozambic (94), Tanzania (86), Guyana (73) sau Namibia (72).
La capitolul transparenţa actului de guvernare, România stă ceva mai bine, pe locul 84 în lume în acest an, la egalitate cu modul în care se anunţă deciziile de la centru în Tanzania, Gabon şi Ghana.
Situaţia este şi mai catastrofală la capitolul Infrastructură rutieră, care depinde tot de eficienţa Executivului din Palatul Victoria. România a urcat un singur loc în 2015, până pe poziţia 120 în lume (din 140 de state), fiind devansată de marea majoritate a ţărilor din lumea a treia.
În topul celor mai competitive state din lume, Elveția și-a păstrat poziția de lider mondial pentru al șaselea an consecutiv (cu un scor de 5,8 puncte), urmată de Singapore, SUA, Germania, Olanda, Japonia, Hong Kong, Finlanda, Suedia și Marea Britanie.
La coada clasamentului se regăsesc Mauritania (locul 138 cu 3 puncte), Ciad (locul 139) și Guineea (locul 140 cu 2,8 puncte).
România ocupă locul 53 în topul celor mai competitive 140 de state din lume, în urcare cu șase poziții față de anul trecut.
Pe ansamblu, raportul anual publicat de World Economic Forum (WEF) susține că țările din întreaga lume suferă de pe urma încetinirii ritmului de creștere a productivității care afectează expansiunea economică.
WEF subliniază că avansul economiei mondiale nu pare să revină la nivelele de dinaintea crizei financiare globale din 2007/2008. În plus, incertitudinile legate de încetinirea economiilor emergente, în special China, ar putea modifica traiectoria de creștere a economiei mondiale.