Marea diferență dintre bugetele creionate de premierii Dacian Cioloș și Victor Ponta ține de transparența în comunicare. În timp ce Ponta a ținut la secret multe detalii din buget, acum totul e la vedere
"Bugetul pe 2016, pus în dezbatere publică, nu aduce revelații. în spatele câtorva decizii mai degrabă spectaculoase și simbolice decât cu mari efecte concrete, cabinetul Ciolos a păstrat liniile proiectului lansat de guvernul Ponta, de la care însă nici nu văd cum se putea abate substanțial și nu numai din cauza timpului foarte scurt scurs de la investire. Marea diferență este transparența de care a dat dovadă cabinetul Ciolos, publicând pe site-ul Ministerul de Fianante proiectul cu toate detaliile lui, ceea ce, după știință mea, chiar e o premieră", spune Ioana Ene Dogioiu pe ziare.com.
Potrivit acesteia, Guvernul Ciolos a preluat nu doar cifrele fostului cabinet, ci și toată infrastructura legislativă care le determină. Guvernul independent a lucrat cu materialul clientului politic.
"Revenind la Sănătate și Educație, dincolo de creșterile remarcate, cu 700 respectiv 600 de milioane de lei, subfinanțarea rămâne. Adică rămânem cu procentul cel mai mic din PIB alocat Sănătății în UE, rămânem cu sub 6% din PIB pentru Educație. Repet, nu cred că acum se putea face mai mult, dar aș vrea să văd că guvernul Ciolos creează cărămidă cu cărămidă condițiile pentru că bugetul pentru 2017 să marcheze intrarea în normalitatea europeană.
Remarc bugetul foarte mare al SRI, 1,8 miliarde de lei, cu 20 % mai mare decât în anul precedent, și egal cu bugetul Transporturilor. înțeleg că în felul acesta SRI va avea cel mai mare buget al unui serviciu de informații din țările NATO, că pondere în cheltuielile publice. Nu spun că e rău din principiu, dar aș vrea să știu de ce, pentru ce.
Una peste altă, acest guvern ne duce la un deficit prognozat de 2,9%, adică foarte, foarte aproape de limită maximă. Rămâne de văzut dacă în an electoral guvernul va reuși să reziste presiunii partidelor care mi-e foarte greu să cred că se vor abține de la populisme de tip 10%", mai scrie editorialistul aici.
Serviciile secrete, bugete mai mari în 2016
Bugetul SRI va creşte în 2016 cu aproximativ 20% faţă de anul în curs, iar cel al SIE cu aproximativ 7%, în timp ce SPP şi STS vor primi anul viitor bani mai puţini, potrivit proiectului Legii bugetului publicat de guvern.
În bugetul SRI, cheltuielile cu "asistenţa socială" cresc exploziv de la 5,7 milioane de lei, în 2015, la 421 milioane lei, probabil ca urmare a legiferării pensiilor speciale pentru militari, potrivit evz.ro. În nota de fundamentare nu este explicată această sumă.
SRI va fi şi beneficiarul unor proiecte cu finanţare europeană, alocând pentru co-finanţare circa 36 de milioane de lei, faţă de doar 152.000 lei în 2015 şi zero, în 2014.
Cheltuielile de personal ale SRI rămân, în mare măsură, aceleaşi ca în 2015, în schimb vor fi reduse fondurile la capitolul cheltuieli de capital, cu 15%, precum şi pentru alte cheltuieli şi programe interne.
Şi bugetul SIE se majorează, dar doar cu circa 6%. Acest serviciu va avea o alocare de 272 milioane lei, în 2016, faţă de 255 milioane lei, în 2015.