Deputatul PSD Cornel Itu propune astfel ca, în situaţia în care o sărbătoare legală cade într-o zi de marţi sau joi, bugetarii să nu mai fie nevoiţi să vină la muncă luni sau vineri. "Propunem ca regulă intervalul de cel mult 24 de ore între ziua de sărbătoare legală şi ziua de repaus săptămânal pentru declararea zilei libere ca punte între ele", explică alesul.
Deputatul are argumente în acest sens. "România se află la mijlocul clasamentului statelor UE în ceea ce priveşte zilele de sărbătoare legală, alături de Germania şi Belgia, cu 12 zile. În funcţie de anul calendaristic, nu rare sunt situaţiile în care un procent semnificativ din zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel cetăţenii nu beneficiază de drepturile lor legale. Putem exemplifica cu anul în curs, când din cele 12 zile de sărbătoare legală, 3 coincid cu zilele de repaus săptămânal [...]. Prin adoptarea acestui proiect de lege, se vor compensa şi zilele de sărbătoare legală ce cad la sfârşitul săptămânii, sâmbăta sau duminica", scrie social-democratul în expunerea de motive a proiectului de lege.
Ţinând cont că acesta nu este singurul parlamentar care visează la mai multe libere, românii s-ar putea alege în curând cu încă patru zile de odihnă. Au fost propuse două zile libere în luna mai: pe 10 mai, Ziua Independenţei, şi pe 15 mai - propusă ca ziua dedicată familiei, în care românii să nu se ducă la muncă. Parlamentarii mai propun încă două zile libere pentru Ziua Înălţării şi pentru prima zi de şcoală, astfel încât părinţii să poată merge cu copiii la festivităţile şcolare.