Liderul PSD a spus că drumul parcurs până la dobândirea statutului de membru a dus la consolidarea statului de drept, la avansarea democraţiei, la reforme interne importante şi a pregătit pasul următor al aderării României la Uniunea Europeană.
Drumul nu a fost uşor, a ţinut să precizeze Mircea Geoană. "Îndeplinirea acestor criterii de aderare a necesitat eforturi semnificative atât din partea clasei politice, cât şi a populaţiei României", a explicat acesta.
Potrivit liderului PSD, România înţelege apartenenţa noastră la NATO ca pe o chestiune de identitate naţională. "Nu ne-am mulţumit doar cu statutul de membru şi nu considerăm simpla aderare la NATO ca un premiu de bună purtare sau o garanţie absolută cu privire la evoluţiile şi destinul ţării noastre", a spus acesta.
În opinia liderului PSD, summitul NATO de la Bucureşti a reprezentat un moment de recunoaştere a faptului că ţara noastră reprezintă un aliat important şi s-a vorbit despre eventualitatea unei structuri de securitate colectivă la nivel global.
Faptul că la Bucureşti au fost prezenţi nu doar liderii Alianţei, dar şi lideri din toate colţurile planetei interesaţi într-un răspuns comun, puternic, credibil, care să descurajeze forţele răului, reprezintă, pentru România, un punct obligatoriu pe care trebuie să-l apărăm în continuare, a mai aratat Geoană.
În câteva zile, liderii României vor fi prezenţi la summitul aniversar franco-german. Potrivit lui Mircea Geoană, mandatul cu care pleacă delegaţia noastră este unul simplu în enunţ, dar complicat în conţinut, şi anume acela că nu trebuie să fie făcut niciun pas înapoi de la deciziile summitului de la Bucureşti. "Uşile Alianţei rămân deschise pentru orice democraţie care se califică şi care răspunde criteriilor de aderare la NATO", a completat acesta.
Mandatul pe care şi Parlamentul României îl încredinţează conducerii României la acest summit este acela de a apăra ceea ce s-a obţinut la Bucureşti şi de a încerca, în limita posibilului, să se meargă mai departe, a mai declarat Mircea Geoană. "Niciun pas înapoi de la deciziile pe care, la Bucureşti, liderii Alianţei le-au adoptat. Acestea vă propun să fie mandatul cu care conducerea ţării să ne reprezinte la acest summit aniversar", a spus social-democratul.
Potrivit liderului PSD, ne aflăm într-o zonă în care trebuie să recunoaştem că şi în NATO, şi în Uniunea Europeană, influenţa României are încă de suferit. Acesta a atras atenţia asupra faptului că , în ultima perioadă, influenţa României în Alianţă "nu mai este acolo unde am sperat că am fi putut să o menţinem şi să o dezvoltăm".
Social-democratul a făcut un apel la toate formaţiunile politice să strângă rândurile pentru a putea să clădim o influenţă românească autentică, întrucât "nicio garanţie de securitate nu este absolută". În opinia sa, România are nevoie de un lung ciclu de stabilitate, iar "Alianţa şi Uniunea Europeană sunt garanţii care trebuie să fie întărite prin influenţa noastră în aceste structuri esenţiale pentru destinul României".
În ceea ce priveşte poziţia trupelor NATO din Irak, Geoană a spus că vom fi chemaţi în continuare să aducem un aport pe măsura taliei şi influenţei ţării noastre în operaţiuni militare. "Vom fi chemaţi să venim, probabil, cu trupe suplimentare în Afganistan, dar cred că în acest an va trebui să spunem că prezenţa noastră în Irak şi-a consumat utilitatea politică şi strategică", a declarat acesta.
Mai mult, liderul PSD a pledat pentru retragerea trupelor NATO din Irak. "Cred că 2009 trebuie să reprezinte şi pentru România momentul încetării misiunii noastre în Irak şi a dirijării resurselor noastre militare către operaţiuni care să fie semnificative şi utile interesului naţional şi comunităţii euro-atlantice din care facem parte", a declarat acesta.