'Lukoil operează în România din 1998 și este una dintre cele mai mari companii energetice de pe piața regională. Lukoil este un contribuabil prompt la bugetul de stat și un furnizor de produse de calitate către consumatorii români', susține grupul petrolier. De asemenea, Lukoil anunță că intenționează să facă apel la decizia procurorilor și că se așteaptă o anchetă obiectivă, în conformitate cu legislația din România și Uniunea Europeană.
Separat, agenția rusă RIA Novosti, citând o sursă din interiorul subsidiarei din România a Lukoil, informează că rafinăria Petrotel funcționează în mod normal, în pofida sechestrului. 'Funcționăm în mod normal', a menționat sursa, care a dorit să-și păstreze anonimatul. Întrebată dacă proprietățile companiei au fost înghețate, sursa a precizat 'nu încă'.
Miercuri, Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au extins cercetările față de SC Petrotel Lukoil SA Ploiești și directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, și sub aspectul infracțiunii de folosire cu rea credință a creditului societății și o nouă faptă de spălare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societății, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro și peste 1,5 miliarde dolari.
Procurorii au dispus și extinderea măsurilor asiguratorii, acestea fiind aplicate asupra unor bunuri aparținând Lukoil Europe Holdings BVATRIUM Olanda, până la concurența sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare deținute de această entitate juridică la bănci comerciale situate în Regatul Unit și Olanda, asupra primelor de emisiune în cuantum de 1.880.931,388 lei precum și asupra unui număr de 176.840.629 acțiuni, deținute de aceasta în cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești.
Lukoil România este unul dintre liderii pieței petroliere românești, având o cotă de aproximativ 20% din piața totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deține rafinăria Petrotel și comercializează carburanți printr-o rețea de 300 de stații de distribuție.