"După cum știți, România este o țară foarte bogată. În 26 de ani a tot făcut experimente economice, marea majoritate greșite. România s-a împrumutat de curând de la instituțiile internaționale ca să plătească consultanți externi pentru a veni cu această inițiativă. Acest proiect este rezultatul unei consultări. Propunerea aceasta este de import, putem să o vedem într-o țara cum e Finlanda. Dar, cu siguranță, niște consultanți care trăiesc, mănâncă și dorm în România nu ar fi considerat că este oportun proiectul la acest moment", a spus Lucian Isar.
Agenţia Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat, joi seară, că proiectul de act normativ care prevedea acces nelimitat al Fiscului la toate plăţile cu cardul va fi modificat, astfel încât să nu mai fie solicitate informaţii precum codul de autorizare a plãţii, numãrul de card sau detaliile privind identitatea deţinãtorului unui card în cazul plăţilor cu cardul la POS-urile comercianţilor.
Economistul a explicat că, în acest moment, la nivelul ANAF există trei tipuri de regimuri fiscale, contribuabilii mici, antreprenorii români și multinaționalele, dintre aceștia cei care vor avea de suferit fiind oamenii simpli și afaceriștii din România.
"Probabil că este foarte ușor să te ia valul când ești într-o poziție de conducere. În acest moment, ANAF are cel puțin trei abordări diferite în România. Prima e legată de contribuabilul mic, care este considerată că nu se poate apăra foarte bine. A doua categorie independentă de traumatizați e legată de antreprenorii români. Există o formă de căpușare a antreprenorului român. A treia abordare este la multinaționale. Auzim pe surse de mari investigații la marii producători și distribuitori de petrol. Este evident că ceva nu este în regulă acolo, dacă stai 15 ani pe pierdere și nimeni nu zice nimic, iar după ce intră procurorii raportezi imediat profit", a susținut Isar.
Totodată, legat de proiectul prin care ANAF ar fi avut acces nelimitat la plățile cu cardul, acesta este de părere că este un experiment care continuă seria de experimente economice din ultimii 26 de ani, însă crede că, odată cu alegerile parlamentare, se va stabili clar rolul statului în economie.
"Nu puteam să avem un astfel de experiment decât dacă periteam experimente timp de 26 de ani. Eu sunt convins că, cel puțin în alegerile din acest an, se va spune în mod foarte clar rolul statului în economie și raportarea cetățeanului la stat, pentru că, în realitate, România fiind o țară atât de bogată, echilibrul dintre stat și cetățean nu este la nivelul la care trebuie să-l urmăresc de unde și-a cumpărat pasta de dinți. Pentru că întâi autoritățile statului trebuie să meargă după marea sifonare din economie. Eu cred că ar trebui să ne preocupăm, în dezbaterile din această toamnă, să recalibrăm rolul ANAF-ului, să readucem bogăția României în buzunarele noastre și, de acolo, să reformăm acest ANAF", a conchis Lucian Isar.