"Din informațiile pe care le am, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern era trecută o astfel de Hotărâre de Guvern prin care practic se subvenționează, în limita a 25 % din fondul aflat la dispozitia Ministerului Energiei, pe certificate de Ce02 se subvenționează anumiți operatori economici. Eu nu aș face referire la operatorii economici care au fost aleși, ci la criterii, și mai mult, la modul în care reprezentanții statului au decis să îi aleagă pe cei doi operatori. Vorbim de doi operatori: Complexul Energetic Oltenia, respectiv OMV Petrom cu două investiții în valoare de 28 milioane de euro și compania OMV Petrom, cu centrala de la Brazi, cu 91 milioane de euro. Despre aceste sume vorbim. Vorbim de 90, 8 miliaone de euro - bani care vor fi alocați prin acest program în baza a două directive, a două decizii ale Comisiei Europene și a unei directive. Practic, noi punem în aplicare o lege europeană, dar cum o punem în aplicare...rămâne un mister. Aici aș vrea să subliniez modul în care Guvernul a promovat această Hotărâre de Guvern.
Comisia care a analizat și a deliberat și a stabilit că din cele 29 de obiective, care s-au calificat în planul național de investiții, să fie cofinanțate trei. Această comisie a fost stabilită prin ordin de ministru, iar acești membri vor fi remunerați cu până la 1% din valoarea cofinațării.
Practic, Oltenia și OMV Petrom vor remunera membrii comisiei care au stabilit cine sunt cei care sunt îndreptățiți să plătească aceste fonduri cu nu mai puțin de 1,2 milioane de euro. Cei care primesc 122 mililioane de euro îi plătesc pe membrii comisiei de analiză. E foarte grav. Guvernul României nu s-a uitat la situația gravă în care se află CET-urile din România, deși în listă erau multe CET-uri care puteau să fie incluse în această categorie a societăților care urmau să primească bani. Sunt bani nerambursabili. Să luăm exemplul OMV Petrom. Practic, din 500 milioane de euro, cât a investit compania la centrala de la Brazi, statul român vine pe regulemantele europene să ofere o cofinanțarare de 91 de milioane de euro.
Când, tu, Guvern, prin nota de fundamentare, citez 'companiile din sectorul energetic se confruntă, în actualul context al pieței de energie, cu situații financiare dificile', și vii și finanțezi două companii : Complexul Energetic Oltenia, cu toate problemele pe care le are managerul Ciurel acolo și OMV Petrom, dați-mi voie să îmi pun un semnal de întrebare cu privire la corectitudinea acestui demers. Nu e prost cine cere, e prost cine dă. Statul român a acționat în defavoarea companiilor din sectorul energetic", a declarat Lucian Bode.