Dragnea a pus ochii pe o minoritate potentă financiar, aromânii din Dobrogea, iar cel prin care vrea să-și pună în aplicare planul este urmașul lui Radu Mazăre și actualul candidat al PSD la Primăria Constanța, Decebal Făgădău. De ce l-a ales pe Făgădău? Din două mari motive: este pe jumătate (după mamă) aromân, iar șeful PSD a fost totdeauna un foarte bun prieten și susținător al fostului edil de la malul mării.
Dovada planului este o întâlnire extrem de discretă, departe de ochii presei, pe care primarul interimar Făgădău a avut-o cu câțiva zeci de machidoni din Constanța, majoritatea oameni de afaceri. Făgădău a ținut să le spună acestora că este unul de-al lor și că a fost mandatat de Liviu Dragnea să le anunțe parteneriatul politic, cultural și economic benefic pentru ambele părți.
“Am venit să asist la un eveniment de naștere a unei formațiuni politice din rândul unei comunități demne. Și mi s-a părut firesc să vin cu acest mandat politic în fața dvs. Ieri, Președintele Liviu Dragnea a salutat înființarea Partidului Aromânilor, în prezența conducerii interimare, la Medgidia”, a spus Decebal Făgădău, după cum reiese dintr-o înregistrare surprinsă cu telefonul mobil de un participant.
Dragnea se pregătește să conducă un PSD care să domine fără mari emoții scena politică românească. Fiind un plan cu bătaie mai lungă, știe că are nevoie de o alianță pe care se poate baza fără să cedeze prea mult. În mod tradițional, partidul-balama pe care s-a bazat PSD din 1996 încoace a fost UDMR.
În ultimii ani, concurența pentru UDMR a crescut, odată cu apariția UNPR, ALDE, PMP. Cum negocierile cu acestea nu sunt deloc facile (toate au politicieni cu state vechi, extrem de incomozi pe anumite capitole), Dragnea pregătește în mare secret o alternativă la UDMR: o nouă entitate politică etnică.
Mișcarea ia prin surprindere partide precum URMR, UNPR, PMP care sperau să negocieze în forță în toamnă. Dragnea știe bine două lucruri: în primul rând, încurajarea apariției unor noi entități politice dă un semnal de reînnoire din partea PSD. În al doilea rând, cu cît sunt mai multe partide-balama, cu atît sunt mai ieftine și cu pretenții mai mici.
Mutarea președintelui social-democrat trebuie însă să țină cont de faptul că etnia aromână nu este recunoscută în România, astfel că pentru înființarea noului partid ar trebui ca Parlamentul să decidă schimbarea Constituției.