Achim Irimescu a explicat că, după ce au avut loc mai multe discuții cu reprezentanții oierilor, s-a ajuns la un consens. Astfel, a spus ministrul, ciobanii vor putea să aibă 13 câini la 1.000 de oi, potrivit soluției găsite de Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului și producători.
"Am stabilit ulterior să ne întâlnim într-un grup de lucru, Minsiterul Agriculturii cu Ministerul Mediului și producătorii, adică reprezentanții oierilor, și am stabilit niște linii comune. Am reușit să stabilim o soluție pentru câini. La 300 de ori au șase câini, iar pentru fiecare 100 de oi încă un câine. Deci, practic, la 1.000 de oi pot să aibă 13 câini. Toți știm că oierii noștri se confruntă cu atacuri din partea șacalilor. Șacalii s-au înmulțit foarte tare, mai mult decât lupii. De asemenea, trebuie reamintit că România deține jumătate din populația de urși a Europei – 6.000 de urși. Spre urmare, oierii au mari probleme, mai ales în perioada transhumanței. Mâine, la ora 14.00, grupul de lucru va avea o întâlnire la Parlament pe ceea ce s-a stabilit și va definitiva cu parlamentarii noștri", a declarat ministrul Agriculturii.
Irimescu a precizat că una dintre principalele sarcini pentru anul 2016 este schimbarea atitudinii angajațiilor agențiilor de plăți afiliate Ministerului Agriculturii, dar și simplificarea procedurilor.
"Poate mi-am stabilit cam multe sarcini pentru 2016, așa mi-a spus și premierul, dar eu sunt optimist, pentru că sunt o mulțime de proiecte începute de pe vremea când eram secretar de stat. Orice ministru al Agriculturii trebuie să-și propună, având în vedere cele 20 de miliarde din fonduri europene disponibile, creșterea absorbției și eficientizarea aplicării politice.Agențiile de plăți și procedurile sun verigile slabe. Agențiile de plăți, de multe ori, tratează necorespunzător beneficiarul. Am fost marți la Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, iar toți cei din Comisie au subliniat comportamentul unor funcționari din agențiile de plăți. Au impresia ca ei dau banii și, ca atare, tratează de sus pe beneficiari", a explicat ministrul Agriculturii.
"În acest sens, un alt element foarte important pe care mi l-am propus este cel reeritor la simplificarea procedurilor. Am centralizat 1.700 de soluții și sugestii pentru agențiile de plăți pe care le-am filtrat la nivel central. Zilele următoare vom reveni cu chestiuni de simplificare completă. Într-un final, esențial este ca fiecare funcționar să-și imagineze că se află în partea cealaltă a mesei, să-și imagineze cât de complicat e și câte piedici sunt", a continuat acesta.
Totodată, Achim Irimescu a subliniat că trebuie găsite soluții pentru a combate mafia fructelor. Acesta a reluat declarația făcută în decembrie 2015, prin care a atenționat că populația este otrăvită de multe produse care ajung în România din țări din Uniunea Europeană.
"Din păcate, o parte dintre produele pe care le consumăm sunt otrăvite. Sunt o serie de produse care vin și din alte state și care nu respectă normele europene. În 2012 chiar am identificat un număr de camioane care veneau cu grapefruit din Turcia, fructe care aveau limita de pesticide depășită. Deci otravă. Produsele chimice care pot fi utilizate în Uniunea Europeană sunt produse mai scumpe, pentru că au altă calitate. Am declanșat controlul la frontieră al fructelor și legumelor care vin din alte state pentru a stop astfel de transporturi. Noi avem autoritatea Sanitar-Veterinară care efectuează controlul. Dar nu ne putem face mari iluzii, pentru că doar 10% din fructele și legumele care intră în România se pot controla potrivit legislației UE. În acest context, răspunsul este foarte clar: analiză de risc și sistematic controale. Analiza de risc trebuie făcută de autoritatea Sanitar-Veterinară. Și nu s-a făcut pentru că trebuie să ai oameni capabil să facă astfel de analize", a conchis ministrul Agriculturii.
Acesta a declarat că, potrivit legislației, autoritățile nu pot controla transportatorii care sunt în tranzit prin România, aceasta fiind una dintre probelemele care necestiă o soluție urgentă.
"Și mai este un aspect care trebuie subliniat. Sunt camioane care declară că sunt în tranzit, trec sigilate și se desigiliează în țară. În România nu ai voie să controlezi un camion care nu se oprește cu transportul în țara noastră. Și de aceea am propus acum câțiva ani să le urmărim prin satelit sau prin GPS ca să fim siguri că nu descarcă în România. Însă, pentru asta trebuie modificată legea. Până acum nu s-a modificat", a explicat Achim Irimescu.