"Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 45 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor (anterior, Președintele României a trimis legea spre reexaminare Parlamentului în data de 23 octombrie a.c.);
Decret privind promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor (anterior, Președintele României a trimis legea spre reexaminare Parlamentului în data de 10 iulie a.c.)", precizează Administrația Prezidențială.
Parlamentarii au adoptat, pe 15 decembrie, proiectul de lege privind pensiile speciale, în urma reexaminării cerute de Klaus Iohannis, cu 300 de voturi "pentru", două "împotrivă" și opt abțineri. Totodată, parlamentarii și-au votat și majorările pe care și le-au votat pentru transport și cazare.
Legea privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost adoptată la sfârşitul sesiunii trecute, dar șeful statului a întors legea în Parlament, pentru reexaminare, nemulţumit că senatorii şi deputaţii şi-au votat noi privilegii.
"Similitudinea între parlamentari și magistrați, invocată de legiuitor, este forțată, întrucât aceștia din urma constituie un corp de profesioniști, iar drepturile lor speciale decurg din contributivitatea pe parcursul întregii cariere. Această rațiune nu poate subzista în cazul parlamentarilor care, în virtutea mandatului reprezentativ, au o relație cu alegătorii pe care, în mod liber și acceptând rigorile demnității publice, aleg să îi reprezinte", se arata, printre altele, în cererea de reexaminare trimisă de șeful statului.
La reexaminare, aleşii au decis ca cei condamnaţi penal să nu beneficieze de pensii speciale și ca acest venit suplimentar să fie primit după exercitarea unui an de mandat, cel puțin.
Actul prevede pensii între 1.500 şi 4.400 de lei pentru cei care au avut cel puţin un an de mandat în Parlament.
Iată care este împărţirea:
- un mandat: 1.500 de lei;
- două mandate: 3.100 de lei;
- trei mandate: 4 .400 de lei.
Asta în condiţiile în care pensia medie în România este de 890 de lei.
Majorarea sumelor forfetare pentru transport și cazare
Legea pentru modificarea art. 45 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, care prevede majorarea sumelor forfetare care li se acordă pentru deplasări parlamentarilor, în schimbul renunţării la maşinile de serviciu, a fost adoptată pe 29 septembrie de către parlamentari.
Potrivit legii, parlamentarii care merg în deplasări în colegiu cu maşina proprie primesc o sumă forfetară de 1.400 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport în colegiul în care au fost aleşi, în timp ce suma forfetară pentru cazare este de 4.600 lei.
Președintele Iohannis a trimis, însă, Parlamentului spre reexaminare legea, motivând că "poate conduce la cheltuieli bugetare excesive".
Iohannis motiva, în cererea de reexaminare, că "modificarea propusă, referitoare la asigurarea dreptului la transport în teritoriu al parlamentarului, nu asigură transparența și predictibilitatea normei instituite, prin conținutul său aceasta putând conduce la cheltuieli bugetare excesive, cheltuieli ce pe termen lung nu reprezintă o investiție rațională".
Mai mult, sublinia șeful statului "instituirea exclusivă a unei sume forfetare în locul dreptului parlamentarilor de a opta între un autoturism sau o sumă de bani pentru desfășurarea activităților legate de exercitarea mandatului are drept consecință directă cheltuirea irațională a banului public".