UPDATE 17:30: Întâlnirea dintre cele două formaţiuni s-a încheiat. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat că s-a luat decizia ca cele două partide să aibă un candidat unic la Preşedinţie, care va fi stabilit pe baza unor cercetări.
"În esenţă, am luat hotărârea de a colabora, de a construi împreună un proiect politic solid, de durată, un proiect pentru România, care să implice un mare partid de dreapta, într-un viitor cât mai apropiat, o construcţie pentru alegerile prezidenţiale, pentru administraţia locală şi pentru alegerile parlamentare pentru o viitoare guvernare împreună. Există principii şi valori fundamentale care ne unesc, complementaritate şi voinţă politică exprimată şi confirmată azi împreună", a spus preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu.
"Am decis să avem un candidat unic la Preşedinţie pe care-l vom stabili pe baza unor cercetări pe care le vom face. Am stabilit că, de mâine, grupurile parlamentare din cele două camere ale noastre vor lucra împreună. Tot de mâine vor începe colaborările în teritoriu pentru a se constitui majorităţi ale celor două partide şi că ceilalţi colegi vor constitui grupurile de lucru necesare pentru a lucra la acest proiect pentru România pentru a începe discuţiile localitate cu localitate, judeţ cu judeţ, pentru a aduna forţele celor două partide, astfel încât, într-un timp cât mai scurt, să ajungem să construim un foarte puternic partid de centru-dreapta în România", a spus preşedintele PDL, Vasile Blaga.
"N-o să vorbim despre nicio alianţă pentru că încercăm, pas cu pas, să ajungem la un mare partid de centru-dreapta. Nu aş putea spune când se va realiza asta, dar destul de greu de crezut că până la prezidenţiale. Două partide nu pot decât să fuzioneze ca să constituie un singur mare partid de centru-dreapta", a completat Blaga.
Întrebat cum se va numi noul partid care se doreşte a fi conturat, liderul PDL a replicat că aceste detalii urmează să fie stabilite în perioada următoare, pe baza unor "analize şi cercetări".
"În acest moment, nu avansăm nici nume şi ipoteze, dar vă spunem clar că cele două partide vor susţine un candidat comun la Preşedinţie şi, în timpul cel mai scurt, vom face această evaluare pe baza evaluărilor şi vom anunţa numele candidatului. Nu se va petrece o fuziune fără să ştim numele sub care fuzionăm. Dorim un partid mare. Fuziunea într-un mare partid a două partide serioase este o construcţie temeinică, ce necesită un timp. Că va fi înainte de prezidenţiale sau după, vom vedea. Începând de azi, funcţionăm în fapt ca doi aliaţi politici foarte apropiaţi", a spus Crin Antonescu.
Întrebat dacă au discutat şi cu PMP şi cu Forţa Civică, Vasile Blaga a răspuns: "Am discutat ce am discutat şi ce am prezentat între cele două mari partide de partea dreaptă, PDL şi PNL. Dacă vor vrea să se alăture şi alţii, cu atât mai bine. Dar noi discutăm o fuziune între cele două partide."
Pe de altă parte, Crin Antonescu a lăsat de înţeles că ofertează partidele mai mici cu o fuziune prin absorbţie.
"Sunt fuziuni şi fuziuni. Există fuziuni simple, fuziuni prin absorbţie, în care un partid mult mai mic fuzionează prin absorbţie cu un partid mai mare, iar asta se poate petrece pe parcurs, şi există fuziuni mai complicate, când partidele au o pondere egală, au un brand, un trecut, iar asta durează mai mult. O soluţie posibilă - n-aş putea să numesc ăla da, ăla nu - poate să fie şi asta", a spus liberalul.
Reamintim că întâlnirea între delegaţiile PNL şi PDL a început la Palatul Parlamentului la ora 17:00, primii sosiţi fiind liberalii.
Din delegaţia PNL au făcut parte Crin Antonescu, Klaus Iohannis, Romeo Stavarache, Mircea Roşca, Sorin Frunzaverde şi Marian Petrache.
După cinci minute a venit şi delegaţia PDL, acesta fiind alcătuită din Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, Gheorghe Flutur, George Scripcaru, Mircea Hava şi Gheorghe Falcă.
Liderii PDL au avut, marţi, o şedinţă informală, în urma căreia au stabilit să se întâlnească şi să aibă discuţii cu PNL miercuri la ora 17:00, la Palatul Parlamentului.
Preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, a anunţat, miercuri, că Delegaţia Permanentă a partidului a decis ca liberalii să dea curs invitaţiei PDL la discuţii politice.
Potrivit lui Antonescu, la Delegaţia Permanentă a PNL nu s-a dat mandat de negociere pe ceva anume, ci s-a discutat despre deschiderea discuţiilor, fiind dat şi vot în acest sens.