Parcări neregulamentare, viteză - sunt doar câteva dintre sancţiunile pentru care poliţiştii dau amenzi… în lipsă. Oamenii legii constată abaterea şi trimit proprietarului maşinii documentele prin care acesta trebuie să transmită cine a condus maşina pentru a-l amenda, scrie cugetliber.ro.
„Se dau sancţiuni pentru orice abatere, de la viteză, neprezentare la poliţie în caz de accident, necomunicare date până la oprire, staţionare neregulamentară. Într-adevăr, presupun mai multe cheltuieli în plus, costurile privind corespondenţa, însă Poliţia are bani de plicuri!”, precizează subcomisarul Ciprian Sobaru, şeful Biroului Rutier Constanţa.
N-ai cum să scapi!
Poliţiştii spun că nu există nicio variantă prin care să scapi de amendă. Astfel, chiar dacă nu eşti acasă sau nu deschizi uşa poliţistului care îţi aduce „scrisorica” acasă, sancţiunea este afişată pe uşă, iar atunci este considerată comunicată.
„Sunt mai multe variante: ori amenda este trimisă la domiciliu şi semnezi de primire, ori, dacă refuzi primirea, ea se consideră comunicată sau dacă nu a fost nimeni găsit acasă, adresa nu corespunde sau alte motive, aceasta este afişată de un agent procedural pe uşă, iar atunci se consideră comunicată”, spune poliţistul.
Procedura este în felul următor: poliţistul trimite acasă o adresă prin care îi cere proprietarului maşinii să spună cine a condus maşina în data respectivă, la ora respectivă. Acesta răspunde şi trebuie să prezinte toate datele celui care a condus, iar apoi acesta este sancţionat, în baza răspunsului primit de la proprietar. Dacă cel care a primit amenda nu este persoana care a condus, aceasta poate face o contestaţie împotriva procesului verbal de contravenţie, după care poliţiştii rutieri vor stabili cine este cu adevărat vinovat. „Se fac verificări, iar dacă se stabileşte că proprietarul maşinii a minţit în legătură cu persoana care a condus va fi tras la răspundere pentru fals în declaraţii”, afirmă Ciprian Sobaru.
Citeşte mai multe pe cugetliber.ro