Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al IICCMER, transmis, joi, AGERPRES, acțiunea se va desfășura în satul Tranișu, com. Poieni, jud. Cluj.
Cercetările din teren vor fi efectuate de o echipă de arheologi și istorici de la IICCMER: Gheorghe Petrov (coordonator), Marius Oprea, Cosmin Budeancă, Paul Scrobotă și Horațiu Groza.
Acțiunea va beneficia de sprijinul Primăriei comunei Poieni, ca și a lui Dan și Ghiță Iancu (Raginoasa SRL, Huedin).
Toader și Avisalon Șușman s-au născut în satul Răchițele, jud. Cluj, fiind doi dintre cei cinci copii pe care i-au avut împreună Teodor și Ecaterina Șușman. Conform actelor de stare civilă, Toader s-a născut în 1 octombrie 1923, iar Avisalon în 27 aprilie 1928.
Familia Șușman a fost una dintre cele mai înstărite din zona Huedinului. Până în 1945, Teodor Șușman deținuse funcția de primar al comunei Răchițele. Îl regăsim în această postură în timpul guvernărilor liberale (1922-1928, 1930-1934) și apoi în toată perioada războiului (1939-1945).
Primele represalii din partea autorităților comuniste au constat în înlăturarea sa din funcția de primar, în 1945, pentru ca apoi să urmeze alte abuzuri de care nu au fost străini și câțiva consăteni care, din oportunism și dorință de parvenire, au devenit instrumente ale noului regim politic. În august 1948, Securitatea a încercat să îl aresteze împreună cu câțiva apropiați, însă mulți dintre cei vizați au reușit să fugă și să se ascundă.
De atunci se poate vorbi de constituirea unui grup armat de rezistență anticomunistă, condus de Teodor Șușman, care în anii următori a activat în zona Munților Vlădeasa din Apuseni. Grupul a fost alcătuit din mai multe persoane, între care și trei dintre copiii lui, Traian (arestat în 16 decembrie 1948), Toader și Avisalon.
Teodor Șușman senior a fost ucis de Securitate în 15 decembrie 1951, iar ultimii rezistenți din cadrul grupului au fost cei doi fii ai săi, Toader și Avisalon, uciși la 2 februarie 1958, care au fost îngropați într-o groapă comună, săpată de către soldați într-o pădurice aflată în apropiere.
Nicio autoritate a administrației locale nu a eliberat până în prezent certificate de deces, cei doi fiind considerați din punct de vedere legal ca persoane dispărute, însă în viață.
În cazul în care mormântul va fi descoperit, IICCMER va sesiza Parchetul Militar.
Investigațiile privitoare la descoperirea locului unde au fost îngropate rămășițele pământești ale fraților Șușman au început încă din vara anului 2010, iar primele săpături arheologice pentru căutarea mormântului comun au avut loc în iulie 2011.
Investigațiile au fost reluate în 2013 și au constat în identificarea și verificarea mai multor persoane în vârstă originare din Tranișu sau din alte sate, care mai puteau oferi informații despre localizarea mormântului, unele din acestea fiind însoțite în teren pe locurile unde s-au desfășurat evenimentele. În urma acestui demers, pe baza noilor mărturii, nu lipsite însă de incertitudini, s-a stabilit o nouă presupusă locație a mormântului, care va fi verificată arheologic în cursul acțiunii anunțate.