UPDATE: Din rechizitoriul întocmit de DNA, reiese că deputatul Gabriel Vlase l-a asigurat pe Gheorghe Paltin Sturdza că va interveni, pe lângă factori de decizie, din județul Bacău, pentru a-i facilita punerea în posesie asupra suprafețelor de pădure retrocedate ilegal, conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, informează Agerpres.
Discuția a avut loc pe 6 august 2012, în cadrul unei întâlniri organizate la un hotel de deputatul Ioan Adam, prin intermediul deputatului de Brașov Constantin Niță.
"Deputatul Vlase Gabriel le oferă garanții celor doi inculpați (Adam și Sturdza — n.r.) că după data de 11 septembrie 2012, când problemele cu justiția vor fi finalizate (făcând referire la decizia ce urma să se dea la contestația în anulare), va încerca să schimbe 'starea de spirit' a celor de care depinde punerea în posesie a hectarelor de pădure", se arată în rechizitoriu.
Din discuțiile purtate cu acea ocazie, dar și din denunțul formulat de Ioan Adam, anchetatorii au concluzionat că deputatul Gabriel Vlase trebuia să primească, în schimbul ajutorului său, o sumă de bani ce urma să fie virată prin intermediul unei societăți de topometrie.
UPDATE: În dosarul retrocedării ilegale de păduri, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov arată că singura modalitate de recuperare a prejudiciului constatat este aceea de a fi desfiinţată decizia prin care Sturdza a fost împroprietărit ilegal, potrivit Mediafax.
Mai exact, Paltin Sturdza a dat, în ianuarie, o declaraţie notarială prin care a renunţat la pădurea care îi fusese retrocedată, dar recuperarea prejudiciului produs se poate face numai prin desfiinţarea hotărârii judecătoreşti din 2012, de punere în posesie a lui Sturdza cu suprafaţa de 43.227 de hectare, potrivit DNA.
Mai exact, spun procurorii, fostul deputat Ioan Adam a avut o atitudine sinceră, a colaborat cu organele de anchetă pe care le-a sprijinit în vederea stabilirii activității infracționale în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Totodată, fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc și fiul său, Andrei Hrebenciuc, au colaborat parțial în scopul stabilirii adevărului, însă au "arătat o atitudine oscilantă în fața organelor judiciare".
În schimb, senatorul Tudor Chiuariu "a avut o atitudine nesinceră", în timp ce directorul RNP Romsilva, Adam Crăciunescu, "a avut o atitudine oscilantă și nesinceră în anchetă".
UPDATE: Procurorii DNA Brașov au dispus disjungerea cauzei, în ceea ce privește pe senatorii Ilie Sârbu și Dan Șova, precum și alte persoane, din dosarul în care a fost trimis în judecată Viorel Hrebenciuc, întrucât cercetările nu au fost finalizate, din motive obiective până la momentul întocmirii rechizitoriului, informează Agerpres.
Andrei Hrebenciuc şi-a recunoscut parţial faptele comise în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Asta după ce, duminică, tatăl său, Viorel Hrebenciuc, a recunoscut şi el o parte din faptele de care este acuzat.
Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut doar parţial faptele de corupţie, de care este acuzat de procurorii DNA Braşov, în dosarul privind retrocedarea ilegală, în favoarea lui Gheorghe Paltin Sturdza, a peste 43.000 de hectare de pădure, se arată în ultimul referat cu propunerea de prelungire a măsurilor preventive luate faţă de persoanele inculpate în acest caz, document obţinut de MEDIAFAX.
În documentul citat, anchetatorii arată că, "fiind audiaţi, inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Hrebenciuc Andrei, Adam Ioan, Bengescu Dan Costin au recunoscut în parte săvârşirea infracţiunilor de care sunt acuzaţi".
"Paltin Gheorghe Sturdza nu a recunoscut săvârşirea vreunei infracţiuni. Adam Ioan a formulat denunţ în prezenta cauză, prin care a arătat că i-a oferit mită judecătorului Ordog Lorand Andras pentru obţinerea deciziei 231/2012 a Tribunalului Covasna. Kadas Iosif, Poenaru Jănică şi Iacob Sorin Ioan nu au recunoscut comiterea faptelor de care sunt acuzaţi", au scris procurorii DNA în referatul citat.
Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit, pentru vineri, primul termen în dosarul retrocedărilor de păduri, în care vor fi judecați, printre alții, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam și Tudor Chiuariu, judecătorii urmând să verifice, în cadrul Camerei Preliminare, măsurile preventive dispuse față de unii dintre inculpați, scrie Mediafax, potrivit HotNews.ro.
Astfel, de la ora 13.30, la Sediul Curții Militare de Apel vor fi verificate măsurile preventive.
Ulterior, tot în cadrul Camerei Preliminare, judecătorii vor verifica rechizitoriul și actele din dosar, vor da copii ale actului de inculpare celor judecați și vor emite citațiile.
După aceste proceduri, magistrații vor stabi un prim termen de fond al procesului. Fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu și alte 13 persoane au fost trimise în judecată, joi, de către procurorii anticorupție, în dosarul retrocedării ilegale de păduri.