Analistul politic Cozmin Guşă crede că actualul conflict dintre Ucraina şi Rusia reprezintă un pericol imediat la adresa României.
"Traian Băsescu, în mod evident, este principalul responsabil sa sublinieze pericolul unui conflict ce nu pare ca va îngheţa repede, ci dimpotrivă, e un conflict viu, nu avem o confruntare geo-economică, ci suntem într-o formulă de război cu muniţii. Oamenii care au murit deja în Ucraina sugerează că avem mult de furcă, iar decizia parlamentului rus de a-l mandata pe preşedintele Putin să conducă ostilităţi militare trebuie să ne îngrijoreze. Pe mine nu m-a păcălit zâmbetul liniştitor al lui Traian Băsescu sau faptul că vorbeşte probabil într-un mod legitim, prezidenţial, că nu e un pericol imediat. Eu cred că este un pericol imediat. Cred că şi Băsescu ştie că este un pericol imediat. E însă datoria unui preşedinte să liniştească populaţia, în vreme ce instituţiile statului lucrează, pentru că suntem o ţară de frontiera a NATO, în caz de conflict suntem ţară direct beligerantă în zona de conflict", a spus Guşă.
"Declaraţiile făcute de preşedintele român la adresa Republicii Moldova au o bază reală. Acolo în underground-ul Republicii Moldova nu este cazul să fim liniştiţi uitându-ne la acest subteran al Republicii Moldova, acolo sunt forţe de altă inspiraţie decât euroatlantică ce pot să lucreze şi să ună sub semnul întrebării frontiera de pe Prut pe care o avem, inclusiv frontiera cu Ucraina", a adăugat analistul politic.
Guşă a observat că apelul preşedintelui Băsescu privind demisia lui Ianukovici este unul potrivit.
"E de comentat că în sfârşit a pus punctul pe "i" şi a vorbit despre necesitatea ca Ianukovici să demisioneze ca să se ajungă la o oarecare legitimitate a regimului de la Kiev, pentru că deocamdată, din punct de vedere juridic, regimul de la Kiev nu e legitim. Până când regimul de la Kiev nu va dobândi legitimitate, în Consiliul de Securitate nu se va putea discuta despre deciziile acestui regim, care nu are legitimitatea unei demisii a lui Ianukovici. Ruşii vor putea mereu să facă referire la această ilegitimitate", a spus Guşă.
Anunţul lui Băsescu cum că România recunoaşte noile autorităţi de la Kiev este o "declaraţie politică".
"Ca declaraţie politică, acest lucru poate să rămână în picioare. E normal ca preşedintele unei ţări care este frontieră a NATO şi graniţă a UE nu poate să aibă altă poziţie. Până când apar documentele legale, ea rămâne la nivel de declaraţie politică", a spus Guşă.
Analistul politic a mai subliniat că toate forţele din România trebuie să fie la unison pentru a demonstra că România este alături de blocul euroatlantic.
"Traian Băsescu nu are posibilitatea altui joc. Şi dacă ne uităm şi la declaraţia lui Crin Antonescu, pe care Traian Băsescu a salutat-o în această seară, vedem că e nevoie de o aliniere a forţelor politice fără echivoc, a puterilor. Ele la unison pot arăta determinarea României de a fi un partener loial blocului euroatlantic. E nevoie de această determinare. Sunt trei populaţii care pot fi afectate de acest conflict: cea a Ucrainei, a Moldovei şi a României. În acest joc ar putea intra şi populaţia Poloniei, care se implică într-un fel direct în aceste negocieri. România în calitate de stat de frontieră a NATO şi partener privilegiat al SUA nu are voie să şovăiască. Traian Băsescu e condamnat să facă anumite declaraţii care să se îscrie într-o anumită linie, dar care la o analiză ulterioară nu vor mai fi la fel de viabile. Eu nu ştiu cum o să privească Germania poziţia Rusiei, cum o să privească Ungaria poziţia Rusiei. Aliaţii subterani ai Rusiei, sau care depind de gazul rusesc sau de petrolul rusesc, în UE, sunt numeroşi şi ei vor fi forţaţi la rîndul lor să nu aibă cele mai nete poziţii sau să nu se alinieze poziţiei Washingtonului. România nu îşi poate permite acest lucru", a spus Cozmin Guşă.