Legendele despre autostrăzile germane continuă să dăinuie dincolo de graniţele republicii: unii povestesc despe cum au atins 350 de km/oră la volanul unui bolid, alţii visează la străzile care străbat oraşele, puţin circulate la orice oră din zi şi din noapte.
Realitatea însă nu mai corespunde vechiului renume, potrivit Deutsche Welle. Numărul şantierelor creşte de la o zi la alta, mii de şoferi petrec ore bune în blocajele care dau ritmul circulaţiei pe faimoasele Autobahn-uri, podurile şubrede sunt închise circulaţiei şi multe străzi ies cu "faţa" complet şifonată din iernile friguroase.
"Germania se va scufunda economic"
Problema nu este deloc nouă, dar nu a intrat îndeajuns de mult în atenţia politicienilor, critică Hartmut Beckedahl, Profesor la Universitatea din Wuppertal, specializat în construcţiile de drumuri şi poduri. "Dacă nu se intervine acum în profunzime, mă tem că în 20 de ani vom asista la scufundarea economică a Germaniei", spunea acesta în discuţia cu DW.
Pentru întreţinerea unui metru pătrat de stradă investiţia este de 1,3 euro. Acum însă fondurile alocate nu acoperă nici jumătate din necesar, dezvăluie Beckedahl. O comisie formată din experţi la nivel de land şi experţi federali a calculat că statului îi lipsesc anual 7,2 miliarde de euro din fondul destinat întreţinerii infrastructurii.
Lipsa investiţiilor duce la degradarea constantă a drumurilor. Deseori sunt folosite materiale dintre cele mai ieftine pentru a acoperi găurile, dar care în final se dovedesc a fi nerentabile, mai spune profesorul din Wuppertal. Concluzia: tot mai multe şantiere îngreunează traficul în Germania.
Multe şoşele, nicio investiţie
Şi Gerd Landsberg, şeful Asociaţiei Administraţiilor Locale şi Orăşeneşti, spune că este momentul să se discute despre finanţarea construcţiei de şoşele în Republica Federală. "Avem nevoie de fonduri suplimentare pentru reparaţii şi de o regândire a fluidizării traficului. Circulaţia creşte de la o zi la alta. Noi nu putem construi în acelaşi ritm", spunea Landsberg într-un interviu acordat unui post de radio.
Cea mai mare parte din străzile germane, aproximativ 600.000 de km intră în administrarea landurilor şi a primăriilor locale. Dar bugetele acestora sunt în mod cronic epuizate, astfel încât economiile se fac şi la capitolul infrastructură.
Mai multe aici.