Guvernul elen vrea ca un acord privind programul de susținere financiară să fie convenit până pe 20 august, când Grecia trebuie să plătească BCE 3,4 miliarde de euro.
Guvernul de la Atena, dominat de partidul stângii radicale Syriza, intenționa, după câștigarea alegerilor parlamentare din ianuarie, să renunțe la orice plan de ajutor din partea FMI, considerat partizan inflexibil al măsurilor de austeritate, potrivit HotNews.ro.
Grecia, din nou în impas. Negocierile pentru al treilea program de salvare, amânate
Parlamentul elen a aprobat, joi, un al doilea set de reforme solicitate de creditorii țării pentru începerea negocierilor pentru programul de salvare.
Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistență financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia și-a asigurat promisiunea restructurării datoriilor și finanțarea pe termen mediu în cadrul unui pachet în valoare de 86 de miliarde de euro, care va permite țării să rămână în spațiul monedei unice.
Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrala Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie, Grecia este, tehnic, în incapacitate de plată.
Băncile din Grecia au nevoie urgentă de bani