"Este un proiect care nu vorbește despre femei sau bărbați, în sine. Este o cotă minimă, un minimum de 30% per fiecare gen pentru că, în momentul ăsta, este un dezechilibru clar. În Parlament ai 11% femei. Dacă te uiți la medaliile olimpice date de România, toate, vezi că mai mult de jumătate sunt luate de femei. Dacă te uiți la absolvenții de studii superioare, 52% sunt femei. Nu poți să ajungi la o stare de normalitate dacă nu gândești un echilibru de reprezentare. Am lansat o petiție, în online. Cei mai valoroși oameni, în acest context, sunt bărbații. Nu este o mișcare feministă, este o mișcare de normalitate. Premisele bune sunt generate de semnăturile din partea tuturor partidelor politice parlamentare", a spus Gorghiu.
"Vasile Blaga susține proiectul, colegii noștri, foarte mulți, au semnat petiția. Alți colegi, din alte partide, susțin acest lucru. Premierul României a ales ca o treime din miniștri să fie femei. Doamna Raluca Prună a venit la dezbarea în care lansasem cele două inițiative și a zis că punctul său de vedere, ca minister, va fi 'pentru'. Cred că putem să facem acest lucru astfel încât să intrăm în normaliate", a mai spus copreședintele PNL.
Legea cotelor de gen prevede modificarea pe fond a cadrului legislativ pentru alegerile locale şi parlamentare, pentru introducerea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în rândul candidaţilor, nu al aleşilor.
În ceea ce priveşte alegerile locale:
"Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte pentru fiecare dintre acestea, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat. (...) Se pot depune candidaturi şi de către alianţele electorale constituite în condiţiile prezentei legi, de către organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale prevăzute la Art. 8, precum şi candidaturi independente. Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte pentru fiecare dintre acestea, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat.”
Legea cotelor de gen modifică şi legea pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor:
"Listele de candidaţi pentru alegerea senatorilor şi deputaţilor trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat, precum şi pentru candidaturile organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care depun candidaturi în conformitate cu prevederile Art. 54 alin. (4) şi care vor asigura reprezentarea a cel puţin unui reprezentant al ambelor sexe”.
Proiectul de lege prevede că aplicarea procentului minim se face prin însumarea candidaturilor unui competitor electoral care depune liste de candidaturi pentru Camera Deputaţior şi Senat şi aplicarea în mod corespunzător pentru acest total, pe fiecare circumscripţie electorală în parte. Calculul procentului prevăzut se face prin rotunjirea în plus a fracţiunilor care depăşesc o jumătate, respectiv prin rotunjirea în minus a fracţiunilor care nu depăşesc o jumătate.
Legea cotelor de gen stipulează că listele de candidaţi întocmite fără respectarea prevederilor enunţate vor fi respinse de către biroul electoral de circumscripţie.