Update 11.30. Radu Pricop a plecat de la DNA, fără să facă declarații.
Direcția Națională Anticorupție informează că omul de afaceri Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, va fi prezentat marți Înaltei Curți de Casație și Justiție, alături de un ofițer de poliție din DIICOT, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Lucinschi este acuzat că ar fi luat mită în valoare de patru milioane de euro.
Sergiu Lucinschi a fost reținut luni noapte de procurorii DNA pentru șantaj și trafic de influență. În dosar a fost reținut și Constantin Comăneanu, ofițer de poliție din cadrul DIICOT, pentru luare de mită. "În perioada decembrie 2014 — martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea altor persoane, a exercitat asupra unui om de afaceri acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la DIICOT pentru mai multe infracțiuni (printre care și gestiune frauduloasă).
De asemenea, inculpatul i-a promis omului de afaceri că va depune diligenţele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează. Totodată, în același context, inculpatul Comăneanu Constantin, ofițer de poliție care desfășura activități specifice în același dosar, printr-un intermediar, i-a solicitatmului de afaceri o sumă de bani, inițial neprecizată, afirmând că poate influenţa modul de soluţionare al dosarului respectiv. Mai mult, pentru a-i întări încrederea, inculpatul Comăneanu Constantin, prin același intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de inculpatul Lucinschi Sergiu și i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a și întâmplat ulterior.
Având în vedere că informaţiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi înmâneze intermediarului suma de 30.000 euro, din cei 50.000 de euro pretinși inițial, în vederea rezolvării favorabile a dosarului său. Din această sumă, la data de 30 martie 2015, persoana intermediară a remis suma de 5.000 de euro inculpatului Comăneanu Constantin, împrejurarea în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Reamintim că Pricop mai este cercetat de DNA, într-un alt dosar, privind retrocedările din județul ARGEȘ.
DNA a preluat de la DIICOT dosarul "Moșia Brătienilor", în care se efectuează cercetări în legătură cu retrocedări ilegale de terenuri din județul Argeș și în care este urmărit penal și avocatul Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu.
Oficiali din DIICOT au confirmat, pentru AGERPRES, că această structură de parchet și-a declinat, pe 16 martie, în favoarea DNA competența în acest dosar, în care Radu Pricop are calitatea de suspect. Inițial, dosarul a fost deschis de Parchetul General, care a dispus la data de 26 mai 2014 începerea urmăririi penale pentru mai mulți făptuitori, printre care se afla și Radu Pricop, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Presa a relatat că Radu Pricop ar fi cumpărat, împreună cu alte persoane, de la urmașii familiei Brătienilor drepturi de moștenire asupra unui teren. După ce a câștigat mai multe procese în instanță cu statul român, Radu Pricop și partenerii săi au obținut de la Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților o despăgubire de 10 milioane euro, folosind însă documente false, mai spun jurnaliștii.