"Eu nu cred că noi trebuie să ne îngrijorăm atât de mult de un deficit mai mare. Problema e către ce se duce acest deficit. Dacă se duce spre a trăi mai bine decât a face investiții în infrastructură, nu e bine. Asta trebuie să ne îngrijoreze: pentru ce se creează deficit (...) Prin acțiunile de multe ori exagerate, dar eficiente ale ANAF-ului, s-a creat un spațiu fiscal. Pe ce îl irosim? În loc să ne folosim de el, ca să reformăm partea de piață a muncii, de contribuții sociale, noi ne ducem așa: reducem TVA-ul foarte mult. În acest moment, într-o aparentă stare de bine, riscăm să ne creăm condițiile pentru a ne fi mult mai rău. Cred că FMI are dreptate", a spus Gabriel Biriș.
Președintele Klaus Iohannis și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ar trebui să intervină în această discuție, este de părere specialistul în fiscalitate:
"În momentul în care, după patru ani de muncă la Codul Fiscal și Codul de procedură fiscală, Guvernul Ponta, prin februarie, a venit cu nucleara de reduceri fiscale, unii dintre noi am atras atenția că e periculos și că aceste exagerări riscă să pună în pericol stabilitatea codurilor. Ionuț Dumitru a atras atenția, nimeni nu l-a luat în seamă. Ar trebui să intervină prima dată președintele și, apoi, guvernatorul în această discuție ca lucrurile să se temporizeze".
Întrebat ce ar trebui să facă România în continuare, Biriș a punctat faptul că "fără investiții în infrastructură o să tot vorbim de potențialul României și peste zece ani de acum încolo".
"Investițiile în infrastructură sunt cheia majorității problemelor. Noi, în momentul de față, nu investim în infrastructură și dezvoltarea viitoare", a adăugat Biriș.
În acest context, specialistul în fiscalitate a explicat că "principala problemă este pe ce se duce deficitul". În viziunea sa, riscăm să ne întoarcem la "momentul 2010", când iar o să înceapă să scadă salariile și să crească taxele.
"În condițiile în care avem, în continuare, o evaziune foarte mare să te îngrijorezi că reducerile de taxe creează probleme... și să nu te îngrijorezi că, însă, slaba colectare e, de fapt, principala problemă, mi se pare exagerat. Dacă sentința se accentuează: creștem salariile, nu facem investiții, o să ne întoarcem la momentul 2010 în care iar o să înceapă să scadă salariile și să crească taxele (...) Când baza nu e suficient de largă, cei care nu beneficiază de privilegii vor plăti mai mult decât ceilalți, în momentul de față, la o altă scară începem să repetăm greșelile trecutului", a mai spus Gabriel Biriș.