Conform acestuia, raportul accidentului de la Sebeş arăta că avionul s-a prăbuşit din cauza givrajului. "Avionul transporta spre Belgrad un sac de casete video, de la Bucureşti, cu Revoluţie. A picat la Sebeş. Primul raport a arătat că accidentul s-a produs din cauza depunerii de gheaţă pe botul avionului. Am chemat rudele victimelor, iar unele dintre ele care lucrau în aviaţie ne-au spus «nu se depune gheaţă niciodată pe botul avionului, este partea cea mai fierbinte»", a povestit Dan Voinea.
Conform aestuia, la faţa locului s-a dus un procuror care a făcut o cercetare amănunţită care a identificat mai multe urme de proiectile. "S-a tras în avion. Acel dosar stă şi acum nerezolvat, după 25 de ani", a completat fostul procuror militar, adăugând că avionul nu trebuie ridicat de la locul accidentului decât după ce se termină cercetarea.
Dan Voinea a mai spus că niciodată nu îşi va asuma vina o autoritate, mai ales dăcă există victime, iar autoritatea ar urma să plătească daune familiilor victimilor.
"Cercetarea trebuia făcută de o comisie neutră, de experţi din afara sistemului", a continuat acesta.
Ştefan Gheorghe, fost comandor în aviaţie, a afirmat în cadrul emisiunii Jocuri de Putere că din raport CIAS despre accidentul aviatic din Apuseni rezultă că un factor important în această tragedie a fost reprezentat de givrajul, adică depunerea de gheaţă.
"Este foarte periculos. Întotdeauna pilotul trebuie să pună sistemul anti-givraj în funcţiuni, în orice situaţie în care zboară", a spus acesta, explicând că în cazul depunerii de gheaţă caracteristicile aerodimanice nu mai sunt cele iniţaile şi că forţa ascensională nu mai este cea normală, adică avionul nu mai are putere să urce.
"Oricând se poate produce un accident de zbor", a precizat acesta, dând exemplu un accident aviatic din anul 1979, la Arad, când piloţii făceau ture de piste şi nu au activat sistemul anti-givraj.